Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

"Köp inte deras liv"

elfenbensfigurer +4

 • elfenbensfigurer
  Figurer av elfenben.
 • flodhästtand
  Flodhästtand smyckad med segel av elfenben.
 • invigningstal
  Martin Andersson, chef för miljöbrottsgruppen i region Väst, berättade om gruppens arbete i samband med invigningen av utställningen.
 • papegoja
  Illegal handel med djur innebär ofta plågsamma transporter. Ett sätt att frakta levande papegojor är att stänga in dem i PET-flaskor. Fåglarna kan inte röra sig och får bara luft genom flaskhalsen. Många dör av stress under transporten.
 • snara
  Bensaxar och snaror används av tjuvjägare för att fånga tigrar. Den fångade tigern dödas ljudlöst med ett spjut, ofta genom munnen, för att inte förstöra pälsen. Bild: Ola Jennersten/WWF
Bild /5

Polisen delaktig i Göteborgs naturhistoriska museums utställning om illegal handel med djur.

En ny utställning på Göteborgs naturhistoriska museum belyser problematiken kring den illegala handeln med hotade djurarter. Ju mer sällsynt ett djur är, desto mer är det värt på den svarta marknaden.

Tanken till utställningen föddes 2016 i samband med att miljöbrottsgruppen i polisregion Väst överlämnade ett antal tidigare beslag till museet. Gemensamt kom man fram till att beslagen skulle kunna fungera som grunden i en utställning om artskyddsbrott.

– En del av vårt brottsförebyggande arbete handlar om att informera om vad som räknas som brottsligt, vilka konsekvenser handeln med utrotningshotade arter får för natur och vilda djur och i förlängningen också för oss människor. Därför känns det bra att ha kunnat bidra till den här utställningen, sa miljöbrottsgruppens chef Martin Andersson i samband med invigningen.

Göteborgs naturhistoriska museumhar sedan länge ett samarbete med polis och tull genom att artbestämma beslagtagna djurdelar och föremål som misstänks komma från utrotningshotade arter av vilda djur och växter.

– Syftet med utställningen är att väcka kunskap i en viktig samtidsfråga. Vi vill att man som besökare ska bli medveten om problematiken och ta egna beslut för att inte bidra till den här handeln, säger museichefen Stefan Örgård.

När det gäller artskyddsbrott är det gruppen för artskydds- och kulturarvsbrott vid polisens nationella operativa avdelning som har ansvaret. Gruppchefen Filippo Bassini menar att den illegala handeln med hotade djur- och växtarter är ett växande problem:

– Vi ser en grov organiserad kriminalitet kring de här brotten, där nätverk tjänar väldigt mycket pengar på handeln med fridlysta djur och växter. Det handlar inte bara om exotiska djur och växter – även vår svenska flora och fauna lockar till sig kriminella personer. Generellt finns en okunskap hos allmänheten om lagverket kring de här frågorna, och utställningen i Göteborg hjälper till att skapa en debatt i ämnet.

"Köp inte deras liv" visas på Göteborgs naturhistoriska museum fram till den 31 juli.

Till toppen