Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

För närvarande har vi vissa tekniska störningar på polisens telefonnummer 114 14. För ärenden som inte är akuta, vänligen återkom vid ett senare tillfälle eller använd våra e-tjänster. Vid nödsituation, pågående brott eller andra akuta ärenden, ring alltid 112.

Många viltolyckor anmäls inte till polisen

Nationella viltolycksrådet

Från årsskiftet fram till idag har i Värmland 124 viltolyckor inträffat där föraren underlåtit att anmäla olyckan till polisen. 50 av dem bara under mars månad.

Detta innebär att ett stort antal djur utsatts för ett onödigt lidande.

Polisen har i samarbete med Jägarorganisationen (Nationella viltolycksrådet) ett väl fungerande system för att snabbt kunna skicka ut eftersöksekipage utmed länets vägar.

Vid flera tillfällen inkommer anmälningar om skadade djur som uppenbarligen varit offer för en påkörning av bilar och större fordon.

- Som förare av ett fordon är du under vissa förutsättningar skyldig att anmäla olyckan direkt, eller inom rimlig tid efter olyckan. Du har också skyldighet att vidta åtgärder på platsen när det gäller att markera ut platsen för olyckan, säger Erica Broström, länsansvarig för Nationella Viltolycksrådet.

Här kan du läsa allt om vad som gäller om du råkar ut för en olycka med ett vilt djur: https://polisen.se/lagar-och-regler/trafik-och-fordon/viltolyckor/

Som ytterligare hjälp finns även en app att ladda ner i mobilen som stödjer dig när olyckan är framme där får du bl a hjälp med vart du befinner dig och vad du bör göra.

Till toppen