Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Samverkan kan vända ökning av båtstölder

Stölder av båtmotorer och båtar är inte längre brottslighet som bara sker sommartid. 2017 nådde de båtrelaterade stölderna rekordnivåer i region Stockholm och mycket talar för att prognosen för 2018 ser liknande ut.

Stölder av båtmotorer och båtar sker året runt med en ökning under våren och viss minskning vintertid. Antalet stölder av båtmotorer i landet har ökat med 7 procent mellan år 2014-2017, medan anmälningarna gällande båtstöder i landet har minskat med 6 procent för samma period. Den största ökningen av båtrelaterade stölder under 2017 stod region Stockholm och Göteborg för.

– En ny trend är att allt fler stölder sker medan båtarna står på land, då båtarna oftast står helt obevakade, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för polisens arbete med sjörelaterade tillgreppsbrott.

Tidigare i veckan kunde två personer gripas utanför Södertälje, misstänkta för att ha stulit båtmotorer i Sörmland. Gripandet möjliggjordes tack vare att motorerna var försedda med gps-sändare som var kopplade till målsägandes mobil.

Allmänheten blir polisens ögon

Stöldförebyggande åtgärder som de nämnda gps-sändarna, märk-DNA och liknande underlättar polisens arbete att spåra stöldgodset. Dock finns inga larm eller lås som ger tillräckligt skydd. Fungerande båt- och grannsamverkan är det bästa sättet för att hindra tjuvarna, menar Rino Carlsson.

– Genom att människor engagerar sig och inte enbart ser efter sin egen - utan även andras - egendom och delar informationen med varandra och med polisen. Allmänheten blir polisens ögon – och vice versa.

Trots fler anmälda brott menar Rino Carlsson att det ändå är vind i seglen. Flera aktörer har fått nog och är med och arbetar med att bekämpa denna typ av brottslighet. Allt ifrån allmänhet, båtbranschen, till att politiker föreslår lagändringar som bland annat ger tullen och andra myndigheter utökade befogenheter.

– Mer än 80 procent av det som stjäls lämnar Sverige. Skulle vi och andra brottsbekämpande myndigheter dessutom få utökade befogenheter i samband med kontroll vid utresa ur landet så förändras ju spelreglerna för den grova organiserade brottsligheten, säger Rino Carlsson.

Fakta om stöld av båt och båtmotorer

  • Brotten kännetecknas av låg uppklarningsgrad – ofta finns inga vittnen eller spår plus att tid förflutit mellan brott och uppdagande
  • Brotten är inte enbart sommarsäsongsbetonade
  • Stölderna sker året runt – båtstölderna ökar under april - maj för att avta i oktober, lägre nivåer i december - februari. Stölderna av båtmotorer ökar februari-mars för att avta i oktober, lägre nivåer i särskilt januari.

Sammanställning av båt- och båtmotorstölder:

Hela landet     |     Region Stockholm

Mer om båtsamverkan

Till toppen