Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Specialistfunktion ansvarar för anhöriga i mordutredningar

Att få anhöriga till ett mordoffer att prata med polisen kan ibland vara svårt. Nu finns särskilt utbildade utredare som ska vara länken mellan de anhöriga och utredningsorganisationen i Malmö.

Under 2017 inträffade 65 skottlossningar i Malmö. I dessa avled sju personer och 35 personer skadades. För polisens utredare är en av de största utmaningarna att den här typen av våldsbrott ofta sker i miljöer där man av olika skäl inte vill prata med polisen. För att tränga igenom den tystnadskultur som förekommer i vissa områden ska polisen använda sig av en ny specialfunktion, Family Liaison Officer, FLO.

FLO är en funktion som ska användas i utredningar om grova brott. Metoden, som innebär att en särskilt utbildad polis utses till att vara länken mellan de anhöriga och utredningsorganisationen, har utvecklats i Storbritannien i syfte att bygga upp relationer och stärka förtroendet för polisen.

-  Att personer inte vill medverka i utredningarna är ett stort problem. Som FLO hoppas jag kunna skapa trygghet och motivera de anhöriga till att vara med hela vägen, säger Ola Lenander som är en av två FLO-utbildade utredare vid grova brott i Malmö.

Ska finnas med tidigt i arbetet

I Malmö har man även tidigare arbetat med anhöriga, men med den nya metoden kommer arbetet att ske mer stukturerat. För att skapa kontakt med de anhöriga är tanken är att FLO ska kopplas in i ett tidigt skede och helst vara med redan när de anhöriga får dödsbudet.

-  Jag tror att relationer kan ha stor påverkan, kanske större än vad man tror ibland. Bara det att de känner att man bryr sig och att de får kontinuerlig information från en och samma person om vad som händer i ärendet kan göra att man ändrar uppfattning, säger Malin Andersson som också nyligen utbildades i FLO-metoden.

I många särskilt utsatta områden är tystnadskulturen stark. Man har ofta egna sätt att lösa saker på och det kan uppstå irritation över att polisen lägger sig i. Det är också homogena områden där alla snabbt får reda på om någon pratar med polisen. Något som kan få konsekvenser.

-  I många av de särskilt utsatta områdena är förlusten stor i förhållande till vinsten med att prata med polisen. Jag beundrar dem som vill ställa upp när man vet vad det kan innebära för dem, säger Ola Lenander.

Utredare i första hand

Uppgiften för en FLO är inte bara att förse de anhöriga med information utan också tvärtom; att samla in information som kan vara till nytta i utredningen. Uppdraget är att utreda brott och det är viktigt att vara tydlig mot de anhöriga.

-  Vi är utredare som är där för att tillföra information till utredningen, inte vara ett stöd. Tanken är också att när ärendet är slut tar kontakten slut. Det går inte att bli känslomässigt engagerad, säger Malin Andersson.

Det är inte bara när det sker mord i kriminella miljöer som funktionen kan användas. Flera FLO arbetade till exempel i utredningen kring terrorattentatet på Drottninggatan där det fanns många målsägare och många anhöriga. I Malmö har Ola Lenander och Malin Andersson ännu inte varit FLO i något ärende.

-  Vi har ärenden där utfallet kanske kunde blivit annorlunda om man haft en FLO redan från början och det kommer bli intressant att se vilken effekt vårt arbete kan få, säger Ola Lenander.

 

Till toppen