Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Telefontider och fler möten med medborgarna

Besök på mobilt poliskontor

Besök på mobilt poliskontor Fotograf Polisen.

Mindre öppethållande i receptioner, men i gengäld telefontider och fler besök ute i orter och byar. Det är åtgårder som nu införs på försök i tre av lokalpolisområde Ystads fem kommuner. Polisverksamheten i övrigt fortgår som tidigare i alla kommunerna.

I lokalpolisområde Ystads fem kommuner (Ystad, Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn) finns polisstationer som alla hittills har haft öppet en förmiddag i veckan, utom huvudorten Ystad som har öppet varje dag. Den som skött öppethållandet i receptionen på de mindre polisstationerna är kommunpolisen i den aktuella kommunen. Antalet besökare har under en längre tid varit förhållandevis lågt, ett par, tre besök i genomsnitt kan det bli under en förmiddag. Vanliga ärenden kan exempelvis vara att göra en förlustanmälan eller fråga om råd, ärenden som inte nödvändigtvis kräver ett besök på en polisstation eller personligt möte med polispersonal. Detta har fått lokalpolisområdeschef Mats Cronhag att tillsammans kommunpoliserna fundera kring ifall detta är det optimala sättet att möta medborgarna. 

- Vi har kommit fram till att vi behöver frigöra våra kommunpoliser till att istället vara tillgängliga för medborgarna på ett annat sätt. Vi provar därför att under en försöksperiod fram till hösten endast ha öppet i receptionerna i två av polishusen, i Simrishamn och Ystad. I de tre andra kommunerna inför vi istället telefontider till kommunpoliserna, samtidigt som vi utökar antalet besök ute i kommunerna och byarna.

Det är alltså polisstationerna i Sjöbo, Tomelilla och Skurup som inte kommer att ha öppet i sina receptioner under försökstiden. Verksamheten på stationen kommer att fortgå.

- Det är också oerhört viktigt att påpeka att de poliser som finns ute och åker på larm inte berörs alls av detta. Vi har alltså fortfarande lika många poliser i tjänst ute i polisbilarna i vårt lokalpolisområde, säger Mats Cronhag.

Telefontiden till kommunpoliserna blir på tisdagar mellan 08:00 och 10:00, och de nås via 114 14 eller sitt direktnummer, som finns noterat på respektive polisstations sida på polisen.se. Hit ska medborgarna kunna ringa för att exempelvis prata om trygghet, fråga om råd, lämna tips om brottslighet i kommunen eller prata om grannsamverkan. Vill man göra en polisanmälan eller fråga om en pågående utredning ska man däremot inte ringa kommunpolisen, utan 114 14. Vill man slå larm om pågående brott är det 112 som gäller.  

- Vi ska också öka antalet medborgardialoger och möten med medborgarna ute i våra kommuner. Vi har redan nu bokat in besök i slutet av april, i maj och i början av juni, då vi ska finnas på torg eller andra lämpliga mötesplatser för att träffa medborgarna på deras ”hemmaplan”, säger Mats Cronhag. Exakta platser och tider för dessa och kommande besök meddelas längre fram, bland annat via respektive polisstations sida på polisen.se.  

I Simrishamn liksom i Ystad kommer alltså polisstationerna fortsätta att ha öppet som tidigare. Dit är självklart medborgare även från Sjöbo, Skurup och Tomelilla välkomna.

- Vi har ju ett geografiskt ganska stort lokalpolisområde, så vi tycker det är rimligt att utöver Ystad ha vissa öppettider även i vår allra östligaste del, säger Mats Cronhag.

Lokalpolisområdet finns utöver detta även tillgängligt digitalt, via polisens hemsida, sociala medier (”Polisen Österlen”) och via grannsamverkansappar.

- Vi är måna om att använda våra resurser på ett sätt som kommer medborgarna bäst till gagn. Både så att det är lätt att komma i kontakt med oss, men också genom att kunna planera och arbeta med brottsförebyggande åtgärder i samverkan med våra kommuner, avslutar Mats Cronhag.

Efter försöksperioden med det nya ”tillgänglighetstänket” kommer det att ske en utvärdering, där medborgare och samverkanspartners ska få möjlighet att tycka till, innan beslut fattas om fortsättningen.

Mer information om öppettider, telefontider, besök mm:

Polisstation Sjöbo
Polisstation Skurup
Polisstation Tomelilla

Polisstation Simrishamn
Polisstation Ystad

Till toppen