Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Tio års fängelse för grov våldtäkt mot barn via Internet

I november dömde tingsrätten en 41-årig man från Norduppland, som via nätet förmått flickor att filma grova övergrepp på sig själva till tio års fängelse. I dag fastställde Svea Hovrätt straffet.

Genom sin dator har mannen tagit kontakt med 27 barn i utlandet och genom hot fått dem att utföra sexuella handlingar framför en webbkamera. I november dömdes mannen för bland annat våldtäkt, grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott. Tingsrätten dömde mannen till 10 års fängelse. En dom som är unik i sitt slag då det var första gången någon fälls för grov våldtäkt mot barn där övergrepp skett via nätet. Nu slår alltså Svea Hovrätt fast domen.

Det är polisens Nationella it-brottscentrum som har drivit utredningen i samverkan med FBI, kanadensisk och brittisk polis.

– Domen är oerhörd viktig för så här ser världen ut i dag. Vi måste ha verktyg för att kunna skydda varje barn. Den här domen är en tydlig markering, säger Jörgen Lindeberg vid nationellt it-brottscentrum på nationella operativa avdelningen, Noa.

Bland bevisningen mot mannen finns USB-minnen, analyser av hårddiskar och loggar från olika sociala medier-plattformar

– Vårt jobb har handlat om att kartlägga, samla bevis och identifiera de utsatta barnen. Det är alltid en utmaning att bedriva en utredning då brottsoffer finns i olika länder. God samverkan med våra kollegor utomlands har bidragit till att vi lyckats komma i mål, säger kriminalinspektör Jörgen Lindeberg.

Till toppen