Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Tio återvändare lämnade Göteborg i måndags

Måndagen 9 april genomfördes en EU-gemensam återvändandeoperation till Afghanistan, och ett chartrat flygplan med tio återvändare från Sverige lämnade Landvetter flygplats ca kl. 22.

Av dessa var fyra ärenden dömda till utvisning på grund av brott, och sex var överlämnade från Migrationsverket. I ett annat EU-land plockades ytterligare återvändare och personal upp, och vid ankomst till Kabul accepterades samtliga 27 återvändare av afghanska myndigheter.

På den senaste listan som skickades till afghanska myndigheter fanns 61 anmälda återvändare till de 25 platser som Sverige hade tilldelats, men av olika skäl avbokades 43 återvändare, bland annat lämnade 30 personer in ansökan om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier sent i processen, fyra fick ny prövning, i ett fall ansökte ett FN-organ om inhibition, och två personer var avvikna. Åtta personer från listan var också redan utresta, varav sju till Afghanistan och en till ett annat EU-land inom ramen för Dublinförordningen.

Utanför förvaret i Kållered och vid Landvetter flygplats fanns flera personer på plats för att protestera mot utvisningarna, och åtta personer greps för bland annat ohörsamhet mot ordningsmakt.

- Polisens roll är både att se till att beslut om utvisning verkställs, samt att säkerställa att de personer som vill demonstrera och protestera mot sådana beslut kan göra det på ett säkert sätt. Det är en svår balans mellan uppdragen, men det illustrerar på ett bra sätt bredden i uppdrag och utmaningar för polisen, säger Patrik Engström, chef för Gränspolissektionen vid Polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Lär dig mer om polisens uppdrag att verkställa utvisnings- och avvisningsbeslut.

Till toppen