Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Vanligt att unga dricker alkohol vid Valborg enligt föräldrar i Uppsala län

I en ny undersökning som IQ [1] genomfört bland föräldrar, med barn mellan 13–17 år, i Uppsala län uppger nästan 9 av 10 att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med Valborg.

Däremot tror endast 4 procent av föräldrarna att det är vanligt att deras egna barn dricker alkohol. [2]

- Valborg är en viktig dag i Uppsala med många fina traditioner. Det är viktigt att dagen blir trevlig för alla. Undersökningar visar att de allra flesta föräldrar idag stöttar sina barn med att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol, säger landshövding Göran Enander på Länsstyrelsen i Uppsala län

Inför Valborg kommer det att arrangeras en mängd olika alkoholfria aktiviteter för unga runt om i Uppsala län. Flera vuxenvandrare/föräldrar, fältare och poliser har sedan många år en bra samverkan för att finnas ute i de miljöer där barn och unga finns.

- Vuxenvandring är en viktig insats men det är också viktigt att förebygga ungdomsfyllan och visa att du som förälder bryr dig och sätter gränser i tid, säger Pär Halldén – polisområdeschef för Uppsala läns polisområde.

- Alla tonåringar dricker inte alkohol i samband med Valborg men många kommer att göra det. Att ens tonåring kan komma i kontakt med alkohol är något man som förälder måste vara förberedd på och medveten om. Att prata med sina barn om alkohol inför Valborg är att visa att man bryr sig och minskar samtidigt risken för att de råkar illa ut på grund av alkohol, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Inför Valborg skickar IQ hem boken Tonårsparlören till alla vårdnadshavare vars barn fyller 14 år under 2018. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och innehåller bland annat kapitel som "Hur pratar man om alkohol?", "Bjuda hemma?", "Köpa ut?", "Sociala medier" och "Föräldrafritt". I år storsatsar Uppsala län med att erbjuda översatt material på andra språk. Dessa ska finnas på länets familje-/vårdcentraler och andra offentliga arenor. Syftet är att du som är ny förälder i Sverige också ska få ett stöd i ditt samtal.

 

För ytterligare information:

Anna Haid – ANDTS-samordnare, 010-22 33 262, Länsstyrelsen Uppsala län, anna.haid@lansstyrelsen.se

Lisa Sannervik - Polisinspektör/presstalesperson, Kommunikationsavdelningen/Polismyndigheten, Region Mitt, Telefon: 010-567 70 37, Mobil: 070-677 01 16, lisa.sannervik@polisen.se

Karin Hagman, vd IQ telefon 073-392 61 06 alt karin.hagman@iq.se

Pressbild: http://www.iq.se/sv/press/pressbilder

 

Fotnoter

[1] IQ är en organisation som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Läs mer på IQ.se.

[2] Undersökningen genomfördes av Norstat bland 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år mellan 22 mars - 15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Till toppen