Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Stölder av båtmotorer ökar

Våren är äntligen här, och med den ser vi tyvärr återigen en ökning av stölder av båtmotorer. Båtägare uppmanas nu att vara uppmärksamma och vidta förebyggande åtgärder.

Den gångna helgen inkom flera anmälningar, både i Södermanlands och Östergötlands län. Hittills har Gryts skärgård i Östergötland, samt Oxelösund och Trosa längs sörmlandskusten drabbats värst. Det som stjäls är oftast båtmotorer och växelhus.

– Vi brukar se en uppgång av den här typen av stölder nu på våren när folk börjar lägga i sina båtar, sedan är det ofta en uppgång även på hösten innan man hunnit ta upp båten, säger Göran Svensson på Polisens regionala brottssamordning i Öst.

Något som alla båtägare bör ha koll på är motornumret, som anges när man gör en anmälan av en stulen båtmotor. Detta dels för att motorn ska kunna efterlysas internationellt, då måste motornumret vara med, men också för att det blir mycket enklare att få tillbaka sin stulna båtmotor om den hittas.

Andra tips till båtägare som vill vidta brottsförebyggande åtgärder är att fotografera båtmotorn och båten, samt att stöldmärka motorn med mikropunkter, märk-DNA och/eller en dold GPS-sändare.

 

Frågor:

Göran Svensson
Regionala brottssamordningen polisregion Öst
010-566 63 56

Joakim Wallberg
Brottssamordningsgruppen polisområde Östergötland
010-566 51 09

Till toppen