Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Angående ärendet med 16-åringen i Södra Sandby

I början av juli skadades en 16-åring i Södra Sandby vid ett polisingripande efter att han lekt med ett plastvapen. Polisen i Lund beklagar detta, och vill samtidigt beskriva vad som ligger bakom polisens agerande vid den här typen av händelser.

Vi beklagar djupt att en 16-årig pojke i Södra Sandby skadades i samband med ett ingripande mot honom i början av juli. Vi förstår att det finns många frågor kring polisens agerande. Vi vill därför beskriva lite av de generella principer som ligger till grund för våra metoder.

När en anmälan kommer in till oss om en person med ett vapen måste vi alltid utgå från att det är ett riktigt vapen, och hantera situationen därefter. Det är mycket svårt att se om ett vapen är äkta eller ej, ens på nära håll. Vår uppgift är att så snabbt som möjligt göra situationen trygg och säker och få läget under kontroll.

För att göra detta har vi även rätt att använda våld. Men vi får inte använda mer våld än vad som krävs för att lösa uppgiften. Vi vet inte vem personen är som håller i vapnet, och vi kan inte gissa, tro eller ta några chanser. Ett vapen i händerna på fel person är alltid farligt, ovsett vem personen är. Att lägga ner en person på marken är ett sätt att få personen under kontroll.

Ibland händer det att personer skadas, utan att polisen använt för mycket våld. Det sker helt enkelt en olycka. För att se om polisen använt för mycket våld görs alltid en anmälan när människor skadas vid ett ingripande. Händelsen utreds då av en särskild fristående och oberoende nationell avdelning under ledning av en speciell åklagare med särskild behörighet. Om åklagaren efter att ha granskat ärendet anser att utredningen inte kan ge tillräckligt underlag för att leda till ett åtal eller strafföreläggande, läggs utredningen ner. Annars drivs den vidare. Läs mer här om hur anmälningar mot polisanställda hanteras!

Om man tycker att polisen (eller någon annan) har gjort fel så har man rätt att göra en anmälan. Vi får inte vägra att ta upp en anmälan med hänvisning till att det redan finns en anmälan. Om någon får detta besked så är det felaktigt. Det beklagar vi i så fall.

Polisen har tidigare vid flera tillfällen och i olika sammanhang informerat om vikten av att hantera ett leksaksvapen med stor försiktighet, just med tanke på risken att det förväxlas med ett riktigt vapen och de konsekvenser det kan medföra. Vi har också en förhöjd hotnivå i landet just nu, samt flera mord i kriminella kretsar i vårt närområde. Allt detta gör att poliser måste vara extra vaksamma och inte ta några risker.

När det gäller pojken i Södra Sandby kommer vi att bjuda in honom och hans familj till oss för att prata om det inträffade. Vi hoppas att detta ska göra att han inte känner sig rädd för polisen i framtiden.

Patrik Isacsson, lokalpolisområdeschef

Till toppen