"Det är viktigt att vi hela tiden lär oss nytt"

Bee Bailey +1
  • Bee Bailey
    Bee Bailey
  • Ulf Johansson
    Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm. Bild: Lars Hedelin
Bild /2

Hur är det att vara transperson inom polisen? Under Europride i Stockholm fick polisen besök av Bee Bailey som är öppen transperson inom polisen i Birmingham.

För mig är Pride en stor manifestation för allas lika värde. Men det lika värdet måste vi alla jobba för, man kan inte slå sig till ro i en sådan här fråga utan den är ständigt återkommande, säger Ulf Johansson som är regionpolischef i Stockholm.

Polisen har bjudit in Bee Bailey, öppen transperson inom polisen i Birmingham, till Europrideveckan i Stockholm. Hon arbetar för att transpersoner inom polisen ska ha samma rättigheter och möjligheter som alla andra.

 Jag ser fram emot att träffa både poliskollegor och allmänhet här i Stockholm för att utbyta tankar och erfarenheter och för att visa att det inte behöver vara något problem att vara öppen transperson inom polisen.

När Bee Bailey började som polis år 2000 var hon inte öppen med sin läggning på jobbet.

 Jag var rädd både för att bli omskriven i pressen och för att förlora mitt jobb. Jag brukar säga att jag var en brottsbekämpande superhjälte på dagarna och en prinsessa på nätterna på den tiden.

Idag ambassadör för transpersoner

Men 2004 började det vända och Bee Bailey fick frågan om hon ville vara med och ta fram ett antal riktlinjer för polisen på uppdrag av en internationell stödgrupp för transpersoner. Hon har därefter varit ordförande för National Trans Police Association, och är idag ambassadör för transpersoner i European LGBT Police Association.

 Det är viktigt att hela tiden vilja lära sig nytt och förstå vilka utmaningar vi står inför. Vi har jobbat hårt med frågan om mångfald inom polisen, det finns en hög kompetens och det känns som vi är på rätt väg. Men mycket handlar om kunskap och därför får vi aldrig stanna upp, säger Ulf Johansson.

Bee Bailey träffade bland andra regionpolischef Ulf Johansson och tf rikspolischef Eva Årestad Radner och deltog på polisens seminarium om rättigheter för transpersoner.

Mer om:

The European LGBT Police Association

National Trans Police Association

Till toppen