Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen förebygger brott mot äldre

Polisen för dialog med olika pensionärsföreningar då intresset för hur man kan skydda sig mot bedrägerier vuxit de senaste åren. Under onsdagen den 21 augusti träffade polisen Norrfjärdens pensionärsförening PRO i Piteå kommun.

Till polisen inkommer det drygt 18 000 anmälningar om bedrägeribrott i landet per månad och av dem handläggs drygt 1 000 brott i region Nord. Det handlar om bedrägerier kring vinster på lotterier, kapning av kort och bankidentifiering, abonnemang- och produktbeställningar, dejting samt annonsörer via teknik som fiskar efter personliga uppgifter via sökmotorer. Bedrägerier via olika försäljningssidor som exempelvis Blocket och Tradera förekommer där många blir lurade när de handlat och inte följt de rekommendationer som finns för en trygg affär.

- Om man scrollar längre ned under själva annonsen på exempelvis Blocket finns instruktioner för hur man gör en trygg affär och det vore ju önskvärt om fler följde rekommendationerna, säger Mats Ekman poliskommisarie.

Till polisen har det även inkommit incidenter där datorn låst sig när personen i fråga öppnat ett brev i sin e-postlåda. Det enda som visat sig är en text om krav på lösensumma i exempelvis bitcoin. Dessa typer av ärenden kan vara utmanande att reda ut och därför uppmanar polisen att säkerhetskopiera innehållet på datorn och telefonen regelbundet.

- Ett annat vanligt scenario är att man får hem i brevlådan en uppmaning om att komplettera sina uppgifter. Många tror att det är en bolagsupplysning och sen kommer det ett kravbrev, berättar Mats Ekman.

Om ett kravbrev kommer efter att man kompletterat uppgifter så ska man dra ett streck över det och skriva att man inte har beställt varan eller tjänsten samt ta en kopia och skicka tillbaka den. Det kan hända att det behöver upprepas vid några tillfällen innan det försvinner. Men det är viktigt att kunna visa på att man har agerat för att inte ärendet ska hamna hos Kronofogden, uppmanar Mats Ekman.

- Det finns flera händelser om att en person blir uppringd och får information att det är banken, Telia eller butiker som Elgiganten som ringer. De försöker få en att tro att någon försöker handla på ditt kort. Detta är också bluff. De vill komma åt dina personliga uppgifter så då ska man bara svara nej och vänligt men bestämt lägga på luren, säger Mats Ekman.

Lämna aldrig ut dina personaliga uppgifter till någon som ringer och uppmanar dig till att logga in med din bankidentifiering vare sig via Bank-id eller säkerhetsdosa.

Investeringsbedrägerier och romansbedrägerier går ut på att du ska betala stora summor till bedragarens konto utomlands. Dessa typer av utbetalningar kan svåra att återfå då polisen då behöver samverka med flera olika länder och handläggningstiden kan bli väldigt lång och sällan ger möjlighet till full återbetalning.

Det finns flera olika typer av brott som många äldre blir utsatta för. Om du har en äldre bekant kan det vara bra att informera om hur de ska agera om de blir utsatt. Nedan hittar du tips för hur du ska gå till väga men generellt gäller att vänligt men bestämt tacka nej till dessa typer av erbjudanen även om det kan upplevas lockande. Mats Ekman avrundar med att säga, "-om ett erbjudande låter nästan för bra för att vara sant så är det nog också så".

Tips

  • Tacka vänligt men bestämt nej till olika erbjudanden som är FÖR bra för att vara trovärdiga
  • Blockera så inte andra ser din kod när du handlar med kort på affären
  • Fatta misstanke om du blir uppringd och ska uppge personliga uppgifter
  • Säkerhetskopiera dina digitala hjälpmedel med jämna mellanrum

Länk: Så skyddar du dig mot brott

Media hänvisas till Mats Ekman, tel 010-5683754

Till toppen