Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen på plats under Europride i Göteborg

Polisen ansvarar för ordning och säkerhet under Europride, men finns också tillgänglig för besökare i Prideparken på Kungstorget. Polismyndigheten deltar även i Prideparaden.

Under veckan kan festivalbesökare träffa polisen i Prideparken på Kungstorget i centrala Göteborg. Det mobila poliskontoret finns på plats och här finns möjlighet att ställa frågor, anmäla brott och se delar av Polismuseets utställning om hatbrott, "Vi & dom".

– Både vi och arrangören jobbar i nära samverkan för ett tryggt och säkert evenemang. Vi har en beredskap för ordningsstörningar som kan uppstå, och kommer att jobba trygghetsskapande med både uniformerad och civil personal på plats. Vi har också kameraövervakning på Götaplatsen och vid Kungstorget, säger Jonas Bergqvist, insatschef för Prideparken och kulturkalaset.

Lördagen den 18 augusti kommer Polismyndigheten att, som en av flera statliga aktörer, delta i Prideparaden under parollen "Staten för likabehandling och mänskliga rättigheter".

– Vi vill visa att Polismyndigheten står för alla människors lika värde. Varje dag möter vi personer som har utsatts för hatbrott, kränkningar eller diskriminering. Det här är frågor som vi inom polisen jobbar med hela året, inte bara under Prideveckan, men det känns viktigt att vara tydlig med var vi står när det gäller mänskliga rättigheter. Sedan behöver vi fortsätta att aktivt höja vår kompetens i de här frågorna, både när det gäller bemötande, kunskap om brotten i sig och om de personer som utsätts, säger regionpolischef Klas Johansson.

Hatbrott är ett samlingsnamn för olika brott som begås på grund av gärningspersonens negativa inställning till exempelvis sexuell läggning, hudfärg eller religionstillhörighet. Det är alltså motivet som är avgörande. I region Väst anmäldes enligt BRÅ 926 hatbrott under 2016 och i hela landet totalt anmäldes 6 415 hatbrott.

– Det vi tycker oss se på inkommande anmälningar nu är att hets mot folkgrupp på internet ökat. I övrigt ser det ut att ungefär följa tidigare kurvor, säger Andrea Hammar vid demokrati- och hatbrottsgruppen i region Väst.

Till toppen