Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen i region Syd ser allvarligt på brott mot grill- och eldningsförbud

Det är fortfarande extremt torrt i stora delar av polisregion Syd. ”Polisen ser allvarligt på brott mot grill- och eldningsförbud och vädjar om allmänhetens hjälp med att förhindra och upptäcka bränder”, säger Ulf Sempert.

Trots att det på sina håll har kommit lite regn och temperaturerna ser ut att sjunka något är brandrisken extremt hög.

– Faran är inte över. Därför vill vi ha allmänhetens hjälp med ökad vaksamhet och att de rapporterar in om de ser något. Polisen ser allvarligt på brott mot eldningsförbuden och vi prioriterar det i vårt arbete.

Det säger Ulf Sempert, kommenderingschef för polisregion Syds arbete med eldningsförbuden.

De senaste dagarna har belastningen på polisen, med anledning av grillförbud, varit lägre än tidigare. Under förra helgen inkom till polisregion Syd cirka 40 samtal om brott mot förbudet per dygn. Under veckan som gått har de legat på lägre än cirka 20 per dygn.

– Vi hoppas att det innebär att människor tagit till sig och respekterar förbuden.

Men inför den stundande helgen vill polisen ändå påminna om hur man ska agera om man uppmärksammar någon som grillar eller eldar.

– Om man ser någon som bryter mot grill- eller eldningsförbudet bör man i första hand själv informera den personen om de aktuella förbuden. Om personen trots det fortsätter kan du ringa polisen på 114 14, säger Ulf Sempert.

Om situationen är akut ska man alltid ringa larma polisen via 112. Är man orolig eller har frågor om bränderna kan man ringa informationsnumret 113 13.

Eldnings- och grillförbud beslutas av länsstyrelserna. Det kan också finnas lokala ordningsföreskrifter i kommunen.

På länsstyrelsernas hemsidor kan man följa läget, läsa mer om de aktuella förbuden, hitta svar på de vanligaste frågorna och information om hur man ansöker om dispens från grillförbud. 

För ytterligare information:

Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen Kalmar

Länsstyrelsen Kronoberg

Länsstyrelsen Skåne

Krisinformation

SMHI:s brandriskprognos

Till toppen