Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Sammanfattning polisens arbete vid We Are Sthlm

Polisens arbete vid ungdomsfestivalen We Are Sthlm har genomförs som planerat. Årets upplaga av We Are Sthlm, liksom förra året, bedöms ha varit lugnare än tidigare år.

Tisdag den 14 till lördag den 18 augusti genomfördes ungdomsfestivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården i Stockholm. Polisen har gjort ett antal ingripanden, men ur polisens ordnings- och säkerhetsperspektiv har festivalen ändå genomförts som planerat. Samarbetet mellan polis, ordningsvakter, socialtjänst och arrangör har fungerat mycket väl. Bland annat har de som utsatts för brott kunnat få hjälp och stöd snabbt, misstänkta har gripits i anslutning till ett antal av de brott som anmälts och genom tidiga ingripanden har möjliga ordningsstörningar kunnat förebyggas.

 Festivalen har, i samarbete med arrangören, kunnat genomföras på ett tryggt och säkert sätt utan allvarligare ordningsstörningar. Polisen har arbetat med hög synlighet och särskilt fokus på att aktivt upptäcka och ingripa mot sexuella ofredanden och narkotikabrott. Sannolikt har polisbevakningen, samarbete med arrangören och övrig vuxennärvaro bidragit till att det avlöpt så bra som det gjort, säger Torgny Söderberg kommenderingschef för We Are Sthlm

We Are Sthlm är Europas största ungdomsfestival med upp emot 120.000 besök i Kungsträdgården.

Totalt gjordes 46 anmälningar som antas ha kopplingar till festivalen, registrerade i anmälningssystemet vid Polismyndigheten i region Stockholm.

Nedanstående siffror för antalet anmälningar är preliminära:

  • 14 anmälningar avseende brott mot narkotikalagstiftningen (innehav och bruk)
  • 12 anmälningar avseende sexuellt ofredande
  • 7 anmälningar avseende stöld
  • 7 anmälningar övriga brott
  • 3 anmälningar gällande rån
  • 2 anmälan avseende brott mot knivlagen
  • 2 anmälningar gällande misshandel

Utöver ovanstående anmälningar greps 9 personer: 5 personer misstänkta för sexuellt ofredande, 2 personer misstänkta för rån och 2 personer misstänkta för misshandel.

Fakta

De siffror som publiceras efter festivaldagarna är preliminära. Det kommer in anmälningar på olika sätt till polisen och anmälningar tas emot samt kan komma att registreras i efterhand. Det är först en tid efter att festivalen är avslutad som vi kan ha en klarare bild av hur många brott som egentligen har anmälts.

De anmälningar som publiceras på polisens hemsida är enbart de anmälningar som registrerats i polisens anmälningssystem.

Till toppen