Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Samverkan för ett tryggt Way out West

Idag börjar Way out West i Göteborg. Uppåt 100 000 besökare väntas gästa Slottsskogen under tre dagar. Tidig samverkan är grunden för ett tryggt och säkert arrangemang.

– Vi har haft en nära samverkan med arrangören och andra aktörer. Tillsammans tar vi fram en gemensam lägesbild. Vi har bland annat gått genom hela området så alla vet hur det ser ut på plats. Står vi alla på samma grund är det lättare att bygga förutsättningar för trygghet och säkerhet, säger polisinsatschef Andreas Welin.

I förberedelsearbetet har polisen tillsammans med arrangören och samverkanspartners också haft möte med festivalpersonal och olika funktionärer på plats.

– Under onsdagen träffade vi serveringspersonal. Vi har bland annat pratat om vilken typ av brott som kan förekomma på festivaler och hur vi kan jobba trygghetsskapande utifrån våra olika roller. Vi bygger en vi-känsla och det spelar ingen roll om du serverar eller är ordningsvakt. Nu har vi också ett ansträngt läge med torkan. Tanken är att allas ögon och öron ska kunna bidra till att öka tryggheten, säger Andreas Welin vidare.

Den polisiära resursen består av ett antal patrullerande civila och uniformerade poliser. Det finns även en anmälningsmottagning och ledningsfunktion på plats. Way out West pågår under tre dagar. Slottskogen är kärnan i festivalen, men en rad spelningar och arrangemang sker runtom på olika platser i Göteborg.

– Den gemensamma ambitionen nu är att alla besökare ska uppleva att det är tryggt. Nu har vi jobbat med samverkan under några år och det känns bra. Polisen har blivit en naturlig del i arbetet och vi har ett bra samarbete, säger Andreas Welin.

Läs mer om polisens arbete kring trygga och säkra evenemang

Till toppen