Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åtal för trippelmord efter omfattande utredning

Idag väcks åtal mot en 38-årig man som misstänks ha mördat sin fru och sina två barn den 1-2 september i familjens bostad i Västra Frölunda, Göteborg.

Under tre månader har tre utredare arbetat heltid med den omfattande förundersökningen. Det är sektionen för brott i nära relation i polisområde Storgöteborg som har utrett trippelmordet. Den åtalade pappan har erkänt gärningen från början och kontaktade själv polisen efter morden.

– Även om vi har ett erkännande måste utredningen vara lika gedigen ändå. Vi måste bevisa vad som har hänt och kunna utesluta att det finns andra alternativa gärningspersoner, förklarar utredaren Natalie Nyström.

173 förhör

Under den omfattande utredningen har polisen genomfört 173 förhör. Förutom förhör med misstänkt har anhöriga och vänner till familjen förhörts. Polisen har också förhört personal på barnens förskola och mannens arbetskamrater, polis- och ambulanspersonal som var först på plats samt sjukvårdspersonal. Ett stort antal förhör har genomförts i samband med dörrknackning i bostadsområdet där morden inträffade.

Efter anhållandet har totalt åtta förhör hållits med pappan som hela tiden stått fast vid samma beskrivning av händelseförloppet. Natalie Nyström har genomfört samtliga förhör med den misstänkte.

– Han har varit villig att berätta och mån om att det ska blir rätt. Det har hjälpt oss att utreda motivbilden och få fram så mycket uppgifter som möjligt. Dessa har vi noga kontrollerat för att bedöma trovärdigheten i hans berättelse. Han har kunnat berätta om detaljer som bara mördaren vet, säger hon.

Ovanligt många mordutredningar

Sektionen för brott i nära relation utreder brott där misstänkt och brottsoffer har en nära relation med varandra. Det handlar om cirka 3 000 ärenden varje år och omfattar brott som misshandel, sexualbrott, olaga hot, ofredande och fridskränkning. Mordärenden är ovanliga men sedan hösten 2017 har sektionen hanterat fem mordutredningar varav ett kvadrupelmord och det aktuella trippelmordet.

– Den stora skillnaden i mordutredningar är att det inte finns något brottsoffer som kan berätta sin historia. I det här fallet har vi bara misstänkts version eftersom det inte finns några vittnen. Därför blir förhör med andra och den tekniska bevisningen oerhört viktiga pusselbitar för att kunna utreda hur morden gått till, säger Natalie Nyström.

Rättegången startar den 17 december i Göteborgs tingsrätt.

Till toppen