Försökte tända eld i t-banetåg - åtalad för grov mordbrand

I september försökte en man starta en brand på ett t-banetåg, men en medresenär stoppade tilltaget. Mannen kom undan, men en övervakningsfilm från kollektivtrafiken ledde till att polisen kunde gripa mannen som nu är åtalad.

Det var sent en eftermiddag som en man hällde ut brännbar vätska på golvet vid sittplatserna i en tunnelbanevagn. Mannen försökte sedan tända eld på en tidning, men en passagerare kastade ut den på perrongen.

Hade mannen fått eld på tidningen och slängt den på vätskan hade en brand uppstått. Efter det misslyckade försöket försvann mannen på ett tåg åt motsatt håll.

En vecka senare inträffade en liknande händelse i entrén till en offentlig byggnad i centrala Stockholm. Någon hällde brännbar vätska på golvet och slängde sedan en glödande cigarettfimp där. Det uppstod ingen brand och polisen skickade in cigarettfimpen för analys.

Dna på fimpen som inte tog eld

Övervakningsfilmen från kollektivtrafiken var tydlig och en polis kände igen mannen och visste även inom vilka områden han brukade röra sig.

Bilderna från den offentliga byggnadens övervakningskamera hade bara fångat spetsen av en sko. När mannen blev hittad och gripen kunde polisen ändå binda honom till händelsen eftersom hans dna fanns på cigarettfimpen.

 Vi är glada för att den rådiga passageraren som ingrep och stoppade det som kunde ha blivit mycket allvarligt. Och för att kollegan kände igen mannen så att vi kunde hindra honom från att göra fler mordbrandsförsök, säger Ulf Höglund, utredare på grova brott i polisområde Stockholm city.

Åklagaren har väckt åtal för grov mordbrand för händelsen i tunnelbanevagnen. Förundersökningen kring den andra händelsen är nerlagd eftersom det inte förelåg fara för annan persons liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom.

Till toppen