Drop-in för pass i Karlskrona försvinner vid årsskiftet

Från och med den 2 januari behöver man boka tid för att ansöka om pass och id-kort. Möjligheten till drop-in försvinner, men målet är att förbättra för medborgarna. ”På så sätt kommer vi att bli mer tillgängliga och effektiva”, säger Maria Lilley.

Vid årsskiftet görs en omställning av passhanteringen i Karlskrona. Från den 2 januari behöver man boka tid för att ansöka om pass och nationellt id-kort. Möjligheten till drop-in försvinner.

Denna omställning har man gjort och planerar att göra på allt fler håll runt om i landet för att förbättra servicen för allmänheten och arbetsmiljön för personalen.

Maria Lilley är chef för stöd och service-verksamheten i lokalpolisområde Karlskrona:
– Medborgarna kommer därför nu behöva planera och boka in ett besök i god tid, som vid besök hos tandläkaren till exempel, säger hon.

Det kommer innebära flera fördelar för medborgarna.
– Besöket kommer att gå snabbare. Medborgarna kommer att slipper vänta och de vet när de får hjälp. Vid högsäsong har väntetiden ibland uppgått till två, tre timmar – det är oacceptabelt. Nu kommer det att vara klart på fem, tio minuter.

Medborgarna kommer få garanterat hjälp.
– I somras behövde vi ibland stänga drop-in eftersom det kom så många på en och samma gång, vilket gjorde att vi ibland tvingats skicka hem folk.

Förändringen gör att polisen i Karlskrona under 2019 kommer kunna erbjuda 5.000 ytterligare tider jämfört med 2018
– Nu kommer vi att sprida ut ansökningarna jämnt under hela arbetsdagen.

Varför gör man förändringen nu?

– Vi vill göra detta i lågsäsong, så att det finns många tider för dem som vill ansöka om pass, och så att folk hinner vänja sig vid det nya systemet i god tid innan sommaren.

Kommer man fortfarande kunna komma in på drop-in för att ansöka om provisoriskt pass?


– Ja, man kommer kunna ansöka om provisoriska pass på drop-in precis som tidigare.

3 frågor om pass i Karlskrona

När ska man ansöka om pass?
– Just nu är det korta väntetider och ett utmärkt tillfälle att ansöka om pass, istället för att göra det samtidigt som alla andra inför semestern. Det tar cirka fem arbetsdagar att få passet efter att man ansökt om det.

Hur långt innan kan man boka tid?
– Ungefär sex veckor innan. Det kommer ofta återbud vilket innebär att det kan dyka upp tider som tidigare varit fullbokade. Därför kan det vara bra att gå in och titta vid mer än ett tillfälle

Hur bokar man?
– Via polisen.se. Man kan boka tid via 114 14 om man inte har tillgång till internet också, men där finns inga ytterligare tider än de som visas på polisen.se.