Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Insats mot felaktigt användande av fyrverkerier i Järva-området

I förra veckan kastades smällare och fyrverkerier vid en skola i Rinkeby. Genom samarbete mellan polis, skola och räddningstjänst fick man tag på de skyldiga samt kunde ta kontakt med den butik som troligen sålt till minderåriga.

– Problemen med att det smälls raketer och smällare har redan startat och det skapar stor otrygghet hos de som bor och jobbar här. Därför har vi redan börjat jobba mot problemet, säger William, polis i yttre tjänst i lokalpolisområde Rinkeby.

En hel del samtal har redan kommit till polisen om fyrverkerier på olämpliga ställen. Ett av flera exempel är händelsen på en skola i Rinkeby där det kastades smällare och i det ärendet pågår en utredning om ofredande mot två tonåringar. 

När butiker säljer fyrverkerier till minderåriga är det brott mot lagen om explosiva varor och ett aktivt jobb sker gentemot butiker i området.

Jobba mot både olovlig försäljning och hantering
Polisen i lokalpolisområde Rinkeby, som innefattar Rinkeby, Tensta, Akalla, Hjulsta, Spånga och Husby kommer fram till och efter nyår att på olika sätt aktivt att arbeta mot olovlig försäljning samt olovlig hantering av fyrverkerier i området.

– Vi kommer att vara ute mycket och jobba mot problematiken. Vi kommer ta pyroteknik ifrån dem som använder den felaktigt och vi kommer också att vara ute och informera om vad som gäller. Ett viktigt medskick är att visa hänsyn. Tänk på att många, både människor och djur, kan bli både skadade och rädda av felaktigt använda fyrverkerier, säger William.

Till toppen