Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ser du något misstänkt på semestern? Tipsa polisen om sexualbrott mot barn

Svensk polis ser mycket allvarligt på alla former av sexuella övergrepp mot barn, oavsett var i världen de sker. Svenskar som reser utomlands på semester och iakttar misstänkt sexuell exploatering av barn kan vända sig till den svenska polisen med tips.

Varje år reser hundratusentals svenskar utomlands på semester. Just nu pågår Resekurage, en informationskampanj för att informera svenska turister om förekomsten av sexuell exploatering av barn. Polisen är beroende av allmänhetens tips, som i förlängningen kan leda till att förövare ställs inför rätta.

– Varje vittnesmål är värdefullt. Vi har en specialiserad grupp på nationella operativa avdelningens it-brottscentrum som hanterar den här typen av brott och våra utredningar leder ofta till åtal, säger Cathrine Hagström Hägg, gruppchef på it-brottscentrum, Noa.

Enligt svensk lag kan svenska medborgare utredas och dömas i Sverige för sexualbrott mot barn under 18 år, i andra länder. Gruppen har, i ett flertal fall, åkt utomlands och genomfört utredningar med fällande dom som följd. Polisen startar även ett projekt för att öka kompetensen om brottstypen hos personal på flera svenska ambassader i länder dit det antas vara vanligt att svenska förövare reser för att begå dessa brott.

Kampanjen Resekurage är ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT), Sveriges länsstyrelser, Polisen och World Childhood Foundation och ECPAT Sverige.

För 2018 har samarbete med polisen utökats, där Resekurage kommer presenteras på Sveriges större passexpeditioner. Annonsering kommer även att synas på flygbussar, flygplatser och Arlanda Express.

– Resekurage är ett konkret exempel på hur vi  var och en  kan ta ansvar för barn i hela världen och inte bara hemma. Vi vet att det är många svenskar som reser till länder där barn är mer utsatta på grund av fattigdom eller ett rättssystem som inte fungerar, då har vi en skyldighet att inte glömma vårt ansvar när vi är på semester, säger Petra Tammert Seidefors, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Tipsa polisen om brott

Tipsa polisen om misstänkt barnsexhandel via formulär

Har du bilder eller filmer på den misstänkte, barnet eller platsen? Skicka dem till oss via e-post: itbrott.desk.noa@polisen.se

Till toppen