Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Allt fler utbildas till polis

Examen av polisstudenter

Examen av polisstudenter Bild: Polisen

Antalet utbildningsplatser har utökats kraftigt på bara några år. Från 600 platser år 2015 till 1 600 år 2017 och 2018. Numera påbörjar dubbelt så många polisutbildningen som år 2015.

– Vi tar in fler på polisutbildningen för att kunna anställa fler poliser. Även om det finns ett stort intresse för att bli polis så fyller vi inte alla nya utbildningsplatser ännu, utan vi måste göra mer för att få fler intresserade av yrket och fullfölja antagningsprocessen, säger Stefan Wehlin på polisens HR-avdelning som ansvarar för arbetet att attrahera till polisutbildningen.

Till vårens utbildning sökte 9 352 personer, det näst högsta antalet någonsin, var av 624 personer antogs och 541 genomför nu utbildningen.

– Många sållas bort eller hoppar av under antagningsprocessen. Vem som helst kan inte bli polis. Arbetet som polis är komplext och ställer höga krav på den enskilde polisen. Just nu tittar vi på olika åtgärder för att minska avhoppen utan att sänka kraven till polisutbildningen, säger Stefan Wehlin.

Polisen och Rekryteringsmyndigheten, som ansvarar för prövningen av de som söker, arbetar aktivt med att fler av de som kallas till prövning också ska komma. I snitt kommer 60-65 procent av de som kallas. En andel som ska höjas genom en rad olika insatser.

– Nytt för den prövning som görs nu under vinter och vår är att polisen betalar ersättning för resa och logi för de som kallas till test, säger Stefan Wehlin.

Rekryteringsmyndigheten har också bland annat utökat sin personalstyrka för att kunna pröva fler personer. Samtidigt tittar Polismyndigheten tillsammans med Rekryteringsmyndigheten på ett antal andra åtgärder för att få fler som kallas att komma till prövningen. Även en mer öppen prövningsprocess där den sökande själv kan boka tid för prövning har föreslagits.

Här hittar du mer information om polisutbildningen

Fakta polisutbildningen

Sökande till polisutbildningen som startade januari 2018:

  • 9 352 sökte i maj 2017
  • 6235 återstod efter att ha fyllt i en enkät, kontroll av medborgarskap och spärrtider
  • 4 791 var kvar efter kontroll av betygskrav
  • 4 036 kallades till medicinsk och psykologisk prövning
  • 2 378 genomförde prövningen
  • 624 klarade prövningen och erbjöds utbildningsplats
  • 541 gick på polisutbildningen tre veckor efter skolstart
Till toppen