Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åtal mot misstänkta juvelrånare i Södertälje

På fredag väcks åtal mot de tre män som är misstänkta för grovt rån mot en juvelarbutik i Södertälje i höstas. ”Tack vare mycket engagerat ingripande från allmänheten kunde flera av de misstänkta snabbt gripas”, säger Johan Allard, handläggare i ärendet.

(Uppdatering om domarna längst ned)

Vid lunchtid den 6 oktober förra året kom larmet – flera beväpnade och maskerade rånare hade slagit till mot en juvelarbutik i centrala Södertälje.

Men rånarna stötte på problem. Utanför butiken blev de upptäckta av vittnen som försökte stoppa dem med bland annat sten och kettlebell. Till slut prejades flyktbilen av en bilist och de fyra rånarna tvingades fly till fots – utan stöldgods.

”Allmänhetens agerande spelade stor roll”

– Många engagerade sig för att stoppa rånet. Det som var extra trevligt att se från videoupptagningarna av händelsen är hur den först anlända polisbilen inte ens behövde stanna utan direkt fick tydlig information om vart några av rånarna tog vägen och kunde därmed omedelbart fortsätta jakten, säger kommissarie Johan Allard.

Tre av de fyra misstänkta rånarna kunde gripas senare under dagen.

Hur ska man som civil resonera om man bevittnar ett rån?

– Jag tycker generellt att allmänheten kan ingripa i de flesta fall, men aldrig med risk för egen hälsa. Alla kan göra något. Hur det sker får personen själv avgöra vid varje unikt tillfälle. Agerar man för att hjälpa någon har man själv nödvärnsrätt. Att vara ett observant vittne är också av stor betydelse.

Två av de åtalade har erkänt

I åtalet finns sju målsäganden; fyra personer från butiken, ett vittne som försöker stoppa bilen genom att hålla i förardörren och därefter blev knivhotad, en person som kastade en kettlebell och därefter fick en pistol riktad mot sig samt en kvinna som blev påkörd av rånarbilen.

– Vi har två erkännanden samt i det tredje fallet utpekanden i fotokonfrontation. Den fjärde misstänkte eftersöks fortfarande, säger Johan Allard.

Åtalspunkterna i tingsrätten är grovt rån, grovt vapenbrott, grovt olaga hot samt försök till grov misshandel.

Uppdatering 8/3:

En man döms till fängelse i sex år för grovt rån, grovt olaga hot och grov vårdslöshet i trafik. Den andre mannen döms till fyra år och nio månaders fängelse för grovt rån.

Den tredje mannen döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader för grovt rån och olaga hot. Den fjärde är inte gripen.

Till toppen