Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Bosamverkan försvårar för inbrottstjuven

Lägenhetsinbrotten i Stockholms innerstad har ökat de senaste åren. Polisen på Norrmalm tar initiativ för att starta "Bosamverkan", för att bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag ska kunna skydda sina fastigheter mot inbrott på bästa sätt.

– Vi vill att alla gör så mycket som möjligt för att tjuven inte ska göra inbrott, säger kommunpolisen Peter Enell som tillsammans med Gunilla Rothelius brottsförebyggare, startar Bosamverkan.

Polisen granskar alla anmälningar om inbrott och försök till inbrott i flerfamiljshus i lokalpolisområde Norrmalm för att se hur brotten har gått till. Varje drabbat fastighetsbolag och bostadsrättsförening får sedan en inbjudan för två personer till ett uppstartsmöte för Bosamverkan i polishuset på Kungsholmen.

Ett par extra minuter kan göra skillnad

På mötet går polisen igenom inbrottstjuvars tillvägagångssätt, vilka verktyg som oftast används och vilka säkerhetsanordningar som finns för att göra hemmet och fastigheten säkrare.

– Även om det är omöjligt att till 100 procent skydda sig mot inbrott, är det bra ju längre tid det tar för tjuven att ta sig in. Ett par extra minuter kan göra stor skillnad. En granne kanske hör något och ringer polisen. Att gripa en tjuv på bar gärning är det bästa en polis vet, säger Gunilla Rothelius.

Det vanligaste är att inbrottstjuven bryter sig in. Ett exempel på åtgärd mot inbrott är att ha en nedfälld låsskåpa på ytterdörren. En sådan hindrar inbrottstjuvar med låsslunga, ett verktyg som sticks in via brevinkastet, att vrida om dörrvredet. Lyckas tjuven ändå att ta sig in kan olika typer av larm skrämma personen på flykten.

En radio med timer, belysning med rörelsedetektor vid låga balkonger och fönster är några av de råd som ges på mötet.

Viktigt med säkra byggnadsställningar

Fastighetsägare kan tänka på att inte sätta upp synliga lappar om renovering i ett hus eftersom gärningspersoner ges information om var de kan röra sig fritt som hantverkare. Det är också en fastighetsägares ansvar att se till att det inte går att klättra upp och ta sig in i ett hus via byggnadsställningar.

Till toppen