Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fler brottsoffer får sina ärenden utredda

utredningar6

Bild: Lars Hedelin, Polisen

24 procent fler ärenden utredda i januari 2018 jämfört med samma period året innan. Det visar statistik för region Syd efter årets första månad.

De förbättrade utredningsresultaten gäller för alla brottskategorier, alltså såväl egeninitierade brott (till exempel narkotikabrott och trafikbrott), som mängdbrott (skadegörelse, stölder) och våldsbrott.

- Det här innebär att vi i region Syd i januari i år har lyckats ge nästan 300 fler brottsoffer upprättelse än året innan, samtidigt som vi har ökat takten i de egeninitierade kategorierna, vilket är de vanligast förekommande önskemålen i medborgardialoger. Det gläder oss oerhört mycket, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef och operativt ansvarig i region Syd.

Han fortsätter:
- En god förmåga att utreda brott är avgörande för människors tilltro till rättsväsendet. Bakom varje anmälan står en drabbad människa och vårt uppdrag är att arbeta för att han eller hon ska få upprättelse.

Även när det gäller antalet öppna ärenden, det vill säga ärenden som ännu inte redovisats till åklagare (den så kallade balansen), ser siffrorna betydligt bättre ut för 2018 än tidigare år. Antalet öppna ärenden har totalt sett minskat sedan i fjol med 1349 stycken och nu i februari har vi för första gången sedan vi blev en region en balans som understiger 29 000 ärenden.

- Vi har gjort omfattande åtgärder för att förbättra vår utredningsverksamhet. Det känns skönt att få ett kvitto på att vi är på rätt väg, och vi kommer nu fortsätta vårt arbete med samma inriktning, säger Jarl Holmström.

Till toppen