Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fler fjällräddningar

Antalet besökare i de svenska fjällen ökar - så också antalet fjällräddningar. Totalt berördes 568 personer av fjällräddningar förra året. Det visar statistiken för 2017.

Polisens fjällräddning genomförde 448 insatser under förra året. Av dessa insatser utfördes 387 stycken i fjällområde. Majoriten handlade om att rädda personer som råkat ut för olyckor eller drabbats av sjukdom och snabbt behövde vård eller annan hjälp.

- Anledning till insatserna varierar kraftigt. Det handlar om allt från frakturer till utmattning och olika sjukdomstillstånd, säger Stephen Jerand, polisens nationella samordnare för fjällräddningen.

- Skadorna kan vara komplexa och omhändertagandet av en skadad person i fjällen i dåligt väder, mörker och svårtillgänglig miljö ställer stora krav på räddningspersonalen.

Övriga insatser handlade om att söka och rädda personer som försvunnit under sådana omständigheter att det befarades att det var fara för personens liv eller allvarlig risk för dennes hälsa.

Inte bara i fjällen

Under förra året genomfördes även en provverksamhet där Polisens fjällräddning fick uppdrag vid insatser av sökande efter försvunna personer, i annan terräng än i fjällmiljö.

- Polisens fjällräddning är en kompetent resurs med lång uthållighet under svåra förhållanden. Provverksamheten blev mycket lyckad, säger en nöjd Stephen Jerand.

- Beslutet var enkelt att ta, nu är polisens fjällräddning en nationell resurs som rekvireras via Polisregion nords regionsledningscentral, avslutar Stephen Jerand.

Helikopter har biträtt vid cirka 63% av alla insatser under förra året. Polishelikopter, norsk helikopter, ambulanshelikopter och inhyrda civila helikoptrar har hjälpt till.

Livsavgörande vid laviner

Av statistiken framgår att få insatser har behövts efter laviner, endast 2% av de 387 fjällräddningarna. I Västerbotten hanterades sex laviner och två i Norrbotten.

- En livsavgörande faktor vid en lavin är "kamraträddning". Den insatsen sker oftast snabbt och är direkt avgörande för en överlevnad i en lavin innan professionell räddning kommer till platsen, säger Stephen Jerand.

Fjällräddningen i siffror

  Dalarna Jämtland Norrbotten Västerbotten
Antal insatser (totalt) 37 - som hanterade 42 personer 165 - som hanterade 206 personer 153 - som hanterade 204 personer 93 - som hanterade
116
personer
- varav helikopter biträtt 6 98 121 52
EFP* 2 22 7 30
* Efterforskning av försvunnen person (EFP)
Till toppen