Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fler satsar för ett tryggt Biskopsgården

Biskopsgården_1170x780px

Satsningen mot gängkriminalitet ska vidareutvecklas genom ett förnyat medborgarlöfte till invånarna. Fler aktörer kopplas på i arbetet och står bakom åtgärder som ett invånarråd, kameraövervakning, avhopparverksamhet och utökat stöd till unga i riskzonen.

Polisens och Västra Hisingens stadsdelsförvaltnings medborgarlöfte till invånarna är sedan 2016 att fokusera på problemen med gängrelaterat våld i offentlig miljö. Löftet förnyas nu, med utökade och fler aktiviteter – och fler aktörer.

– Vi arbetar intensivt mot gängkriminaliteten på många olika fronter. Det är en komplex problematik som kräver ett långsiktigt och uthålligt arbete från hela lokalsamhället, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef vid Hisingspolisen.

Fler aktörer bakom nya medborgarlöftet

Utöver polisen och Västra Hisingens stadsdelsförvaltning är det Bostadsbolaget, Kriminalvården, Räddningstjänsten Storgöteborg och Ambulanssjukvården SU som står bakom aktiviteterna i medborgarlöftet.

– Vi är nu ännu fler som arbetar tillsammans för att lyfta Biskopsgården. De allra viktigaste är invånarna själva för de vet allra bäst vad som behöver åtgärdas. Därför tillsätter vi ett invånarråd, som ska ge input till våra satsningar på att få folk i arbete, se till att fler barn går ut grundskolan med godkända betyg och skapa en meningsfull fritid för unga, säger Sergio Garay, förvaltningsdirektör Västra Hisingens stadsdelsförvaltning.

Utökade och fler aktiviteter

Det nya medborgarlöftet rymmer både nya aktiviteter och en fortsättning på insatser som gett goda resultat. Nytt är trygghetsvärdar i Norra Biskopsgården, blåljusutbildning för Biskopsgårdens alla åttondeklasser samt ett nystartat invånarråd. Stödet till dem som vill lämna kriminalitet utökas och mer resurser avsätts för att stötta barn och unga som riskerar att hamna i gängkriminalitet.

Hisingspolisen, som stegvis förstärkt sin närvaro i Biskopsgården, fortsätter att patrullera frekvent på otrygga och brottsutsatta platser och tider. Kameraövervakningen utökas till att även omfatta Friskväderstorget. De offensiva insatserna mot grov kriminalitet fortsätter. Under medborgarlöftets första år beslagtogs 24 illegala vapen och drygt 35 kilo narkotika, värt cirka 10 miljoner kronor på gatan. Samtidigt utreddes och dömdes flera grovt kriminella till långa fängelsestraff för gängrelaterade våldsbrott.

Medborgarlöfte Västra Hisingen

Kom och träffa oss

Medborgarlöftet presenteras i samband med medborgardialoger där representanter från polisen, Västra Hisingens stadsdelsförvaltning, Bostadsbolaget och Kriminalvården finns på plats:

1/3 Friskväderstorget kl. 15.00-18.00
6/3 Vårväderstorget kl. 15.00-18.00
13/3 Länsmanstorget kl. 15.00-18.00

Till toppen