Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Kvinnorna som fällde våldtäktsmännen

De två gärningsmännen höll kvinnan inspärrad och våldtog henne upprepade gånger. En åldersbedömning ledde till fängelsestraff även för den yngre gärningsmannen.

”Polis, stanna!”

Mannen stannar inte utan börjar springa, samtidigt som han sträcker sig efter en pistol som han har i byxlinningen. Polismannen uppfattar situationen som så allvarlig att han tvingas skjuta. Den springande mannen träffas i benet och faller till marken. Ett par sekunder senare är han gripen, misstänkt för att under närmare 17 timmar ha hållit en kvinna inspärrad i en källare på Holma i Malmö. Där har han, tillsammans med sin yngre bror, våldtagit henne upprepade gånger.

Det är i slutet av april förra året och mannen är 24 år gammal. Hans yngre bror, som också blir gripen, har ett personnummer som visar att han är 16 år. I ett smutsigt källarutrymme hittar polisen kvinnan. Hon är från Rumänien och pratar ingen svenska.

Kontakten bröts med kvinnan
Efter att ärendet initialt hanterats av utredningsjouren landade det efter helgen på tre utredares bord: Camilla Frank Persson på grova brott, Cecilia Wolfgramm på brott i nära relation och ungdomsutredaren Rose-Marie Olsson.

-  Det blev naturligt att det delades upp så. Den yngre brodern hade öppna ärenden hos ungdomsutredarna, Cecilia har erfarenhet av sexualbrott och tog sig an målsägaren, och jag hanterade den äldre brodern, säger Camilla Frank Persson.

Flera förhör hölls med kvinnan, men så plötsligt försvann hon till Rumänien och utredarna tappade kontakten med henne. Ända fram till någon dag innan rättegången skulle starta hade utredarna ingen målsägare och visste inte om hela utredningen skulle falla.

-  Till slut fick jag kontakt med henne genom anhöriga och vi lyckades koppla upp henne via videolänk under rättegången, säger Cecilia Wolfgramm.

Att kvinnan ville medverka i utredningen tror Cecilia Wolfgramm beror mycket på det bemötande hon fick i första mötet med polisen:

-  Hon var glad för den kontakt hon fått med en kvinnlig polis på utredningsjouren och det visar hur viktigt det första bemötandet är.

Ny lag och möjlighet till åldersbedömning
I juli kom en ny lag gällande åldersbedömning i brottsmål. Vid det laget hade utredarna börjat tömma och analysera innehållet i brödernas mobiler.

-  Jag hittade ett par konversationer på Facebook där den yngre brodern, som vi trodde var 16 år, skrev att han skulle fylla 19 år snart. Då började tanken slå rot att han kanske inte alls var 16 utan betydligt äldre, säger Rose-Marie Olsson.

Eftersom lagen var ny var det ingen som riktigt visste hur man skulle gå tillväga för att få en åldersbedömning gjord. Torbjörn Nilsson, som också arbetar som ungdomsutredare, satte sig in i regelverket och medicinska undersökningar genomfördes på den misstänkte. Resultatet visade att han med 90 procents säkerhet var äldre än 18 år. Nu hängde allt på att tingsrätten delade den bedömningen.

-  Vi var jättenoggranna. Inget fick gå fel i detta, säger Rose-Marie Olsson.

Tingsrätten gick på rättsläkarens utlåtande och bedömde att den 16-årige brodern i själva verket var över 18 år och han fälldes för bland annat grov våldtäkt och människorov till tre år och tre månaders fängelse. Det är den första fängelsedomen i Malmö som fallit efter en åldersbedömning. Han dömdes också, tillsammans med ytterligare en man, för grov våldtäkt mot en kvinna i hennes bostad. Den äldre brodern dömdes till sju år och tre månaders fängelse och fälldes även för ett fall av människorov och våldtäkt i en bil.

-  Det faktum att tingsrätten var ute och fick se källarutrymmet var viktigt. Det var inget ställe där man frivilligt tillbringar 17 timmar. Att vi fick fram konversationen som bröderna haft med kvinnan via Google translate på sina telefoner bevisade också att hon inte varit där frivilligt, säger Camilla Frank Persson.

Hovrätten skärpte straffen
Domen överklagades och i slutet av januari kom beslutet – även hovrätten bedömer att den yngre brodern är över 18 år och skärper dessutom straffen för båda bröderna.  Den äldre brodern döms till fängelse i nio år och den yngre till fyra år och sex månaders fängelse.

Samarbetet över sektionsgränserna bar frukt och utredarna är nöjda över resultatet, men också tacksamma över den hjälp de fått under arbetets gång; utredningsjourens initiala åtgärder, yttre personal som hjälpt till vid vallningar, kollegan från gränspolissektionen som pratar rumänska och hjälpte till med kommunikationen, aspiranter som hoppat in och stöttat upp, insatsstyrkan och andra kollegor som bidragit på olika sätt.

- Det är helt fantastiskt att man har sådana kollegor. Jag tror att det här ärendet har berört många, säger Cecilia Wolfgramm.

 

 

 

Till toppen