Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Nu startar vapenamnestin

Idag påbörjas en vapenamnesti i hela Sverige. Till och med 30 april kan den som utan tillstånd har skjutvapen och ammunition lämna in det till polisen utan att straffas för innehavet.

I region Bergslagen kan man lämna in vapen och ammunition på 26 olika platser, (följ länk nedan, scrolla till region Bergslagen). Rutinerna för inlämning kan skilja sig lite åt mellan olika polisstationer, så kontakta gärna den polisstation du tänkt besöka för att höra hur du ska göra just där. Kontrollera även öppettiderna på den station som är intressant för dig.

Amnestin innebär att den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet. En förutsättning för straffrihet är att vapnet eller ammunitionen lämnas in frivilligt. Den som lämnar in vapen har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar i fråga om innehavet.

Att minska illegala vapeninnehav är en betydelsefull åtgärd för att motverka att vapen används i brottsliga sammanhang.

Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Nationellt forensiskt centrum för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

Tänk på säkerheten genom att skruva isär vapnet och förpacka det i en väska eller låda under transporten till polisen. Observera att vapenamnestin endast gäller skjutvapen och ammunition. Sprängmedel eller explosiva varor omfattas inte av denna amnesti. Den som hittar sådant ska omedelbart kontakta polisen på telefonnummer 114 14 för information och rådgivning hur man bör agera i det särskilda fallet.

Vid förra vapenamnestin 2013 lämnades drygt 15 000 vapen och 36 ton ammunition in i hela landet.

Inlämningsställen i region Bergslagen

Till toppen