Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fler orter inför tidsbokning för passansökningar

Nu utökar polisen tidsbokningssystemet för den som ska ansöka om pass eller nationellt id-kort på valda orter i region Väst. Det betyder att du själv måste boka ditt besök via webben eller telefon. Med det nya systemet minskar kötiderna.

Från den 26 februari kan du själv boka din tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort i Göteborg och Mölndal samt i Borås, Alingsås, Ulricehamn och Kinna/Mark. Du bokar via webben eller via polisens växel 114 14.

– Med drop-in får du i värsta fall vänta flera timmar för att lämna in din ansökan. Tidsbokning innebär främst att vi kan minska de fysiska kötiderna på passexpeditionerna. Nu bokar du din tid och kan vara klar på tio minuter, säger Jonas Bertram, som är regionalt införandeansvarig på polisen.

Tiderna släpps

Tiderna finns från den 26 februari tillgängliga på polisen.se. Under rubriken Pass och nationellt id-kort finns en länk till formuläret för tidsbokning. Den som inte har tillgång till internet kan ringa 114 14 och få hjälp via växeln.

– Det som är viktigt att tänka på är att planera sitt besök och vara ute i god tid. Med tidsbokningen kommer vi fördela tiderna över året. Det gör att man kan uppleva att det är svårare att få en tid under högsäsong. Men sett över hela året innebär det en bättre och effektivare service, säger Jonas Bertram.

Drop-in upphör

I polisområdet Storgöteborg, där också Mölndal ingår, hanteras ungefär 160 000 ansökningar om pass och nationella id-kort på ett år. I polisområde Älvsborg, där Borås, Alingsås, Ulricehamn och Kinna/Mark ingår är motsvarande siffra 50 000. Den stora toppen är under maj-juni. Med tidsbokningssystemet blir det inte bara minskade väntetider. Det skapar även en effektivare hantering och en bättre arbetsmiljö för personalen.

– Detta finns på andra håll i landet och vi kan se positiva effekter för både medborgarna och våra anställda. Det finns redan i Halland. Nu inför vi det på de här orterna. Tanken är att vi sedan ska införa detta på fler ställen i regionen, säger Jonas Bertram.

Efter 9 april upphör drop-in helt för expeditionerna i Göteborg och Mölndal. I Borås, Alingsås, Kinna/Mark och Ulricehamn upphör drop-in 23 april.

Till toppen