Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Tillslag mot vapenverkstad

Nio personer sitter häktade efter att polisen i region Stockholm gjort ett tillslag mot en vapenverkstad i Sörmland. I ärendet har ett 30-tal vapen tagits i beslag samt utrustning för att bygga om bland annat gaspistoler till skarpa vapen.

– När den typen av vapnen byggs om på det här sättet blir de livsfarliga. Det här är en omfattande utredning och den kan komma att växa ytterligare, säger Christoffer Wedelin, operationsledare för operation Max.

Initialt greps en man i samband med det tillslag som gjordes den 24 januari i år i vad som kan betecknas som en vapenverkstad. Sedan dess har ett omfattande utrednings- och kartläggningsarbete pågått och i nuläget sitter nio personer häktade misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott samt i ett fall grov vapensmuggling.

I vapenverkstaden har det vid tillslaget funnits ett flertal vapen, till stor del gaspistoler. Det återfanns vapen som var i alla stadier av en ombyggnadsprocess till skarpa vapen.

– Det går inte att se något annat syfte eller funktion med de vapen som byggs om än att de är tänkta för kriminellt bruk, säger Christoffer Wedelin.

Samtliga häktade är män i ålderspannet 24-60 år. De är på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och tillslaget mot vapenverkstan gjordes i Åkers styckebruk utanför Strängnäs i Sörmland.

En av männen är även häktad på sannolika skäl misstänkt för grov smuggling i Värtahamnen, Stockholm.

Region Stockholms arbete mot grov brottslighet

Polisen i region Stockholm har förstärkt arbetet mot grovt våld och skjutningar. Målet för den särskilda händelsen Max är att våldskurvan ska brytas, skjutningarna ska upphöra, antalet illegala vapen ska minska och handgranaterna ska bort.

Läs mer om region Stockholms arbete mot grov brottslighet

Till toppen