Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Äldre utsatta för bedrägerier

Bedrägerier mot äldre personer har blivit mer sofistikerade

En seriebrottslighet riktat mot äldre människor uppdagades under 2017 och har fortsatt under 2018. Totalt har bedrägerierna omsatt 10.7 miljoner kronor räknat fram till årsskiftet 2017-2018. Utöver detta finns ett antal försök och ett stort mörkertal. Grunden är att en person ringer upp och under samtalet förmår den äldre att lämna ut inloggningsuppgifterna till sin internetbank. Detta sker på ett sådant sätt att den äldre inte hinner eller förstår avsikten med informationen.

Modus eller tillvägagångsätt 1

En person ringer från dolt nummer och uppger sig vara polis .Han/hon informerar om att den äldres bankkort har blivit skimmat med pågående uttag i utlandet. "Polisen" uppger sedan att banken kommer att kontakta den äldre. Kort därefter ringer en "banktjänsteman" upp. Om det finns en display så visas bankens kundcenternummer i denna, ett så kallat spoofat nummer. Därefter hjälper "banktjänstemannen" den äldre personen att spärra sitt kort via bankdosa eller bank-id och kommer på så sätt över inloggningsuppgifter. Med den informationen görs sedan överföringar från kontot till målvakt eller annan person.

Modus eller tillvägagångsätt 2

Grunden är att det finns en annons på Blocket. En person ringer upp och vill köpa varan som är till salu. Betalning ska ske omgående varför personen som ringt upp vill att säljaren går in på sitt konto för att kunna verifiera att betalningen kommit in. Ofta blir det något fel varför köparen ber säljaren att åter kontrollera och göra om processen. Med de uppgifter som lämnats ut kan köparen sedan gå in på säljarens konto och göra överföringar till andra konton.

Ofta är de som blir uppringda födda på 30 eller 40-talet.

Till toppen