Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Antalet rådjursolyckor ökade under 2017

Polisens statistik beträffande viltolyckor för 2017 visar på en markant ökning av antalet rådjursolyckor i polisregion Nord. Även antalet olyckor med älg och ren har ökat.

Jämfört med 2016 har antalet rådjursolyckor under 2017 ökat med 35 % i regionen. För älgolyckor är ökningen 17 % och för renolyckor 22 %.

I Jämtland, Västernorrland och Västerbotten är olyckor med rådjur de viltolyckor som ökat mest, medan i Norrbotten är det renolyckorna som står för den största ökningen.

Snön kom tidigt i polisregion Nord under 2017, och den stora snömängden bidrar till att viltet flyttar sig ut till vägarna. Det finns också generellt sett gott om rådjur.

Var uppmärksam i trafiken

- Vill passa på att uppmana trafikanter att vara extra uppmärksam på att det rör sig mycket vilt kring vägarna just nu. Det är viktigt att anpassa hastigheten efter underlaget. Finns varningsmärken för vilt uppsatta, ta dessa på allvar säger Joacim Lundqvist, polisregion Nords sakkunnig beträffande viltolyckor.

Om olyckan är framme:

  • Enligt jaktförordningen är den som kört på ett visst djur skyldig att göra en polisanmälan och märka ut platsen där olyckan sett. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter. Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret inte är synbart skadat.
  • Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.
  • Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Om du inte har någon markeringsrems akan du märka ut platsen med något annat som är väl synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk. 

Statistik för viltolyckor 2017

Här finns polisens statistik för viltolyckor i polisregion Nord, polisområdesnivå samt kommunvis.

Polisens kontaktpersoner för viltolyckor

Håkan Andersson, Polisområde Jämtland
Marcus Eriksson,  Polisområde Norrbotten
Joacim Lundqvist, Polisområde Västerbotten
Roger Viklander,  Polisområde Västernorrland

Läs mer om viltolyckor

Länk till Nationella viltolycksrådet

Länk till Regionala viltolycksråd

Till toppen