Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Falsk bilförmedlare dömd i 40 fall av bedrägeri

Solna tingsrätt har dömt en man för 40 fall av bedrägerier till fängelse och näringsförbud. De drabbade lurades att överlåta sin bil till den falska förmedlaren utan att få några pengar.

De 40 målsägarna hade alla lagt ut fordon till försäljning. De blev kontaktade av en person som sa sig företräda ett företag som förmedlar fordonsförsäljningar.
– Om man ska använda sig av en förmedlare av försäljningen är det viktigt att man noggrant kontrollerar företaget man lämnar över fordonet till, säger Lotta Mauritzson, nationellt bedrägericenter.

Brottsupplägget innebar att de drabbade träffade en person som utgav sig för att företräda flera olika företag. Vid mötet skrevs avtal och bilen skrevs över på förmedlaren varpå brottsoffret lämnade ifrån sig nyckeln. Någon försäljning skedde dock aldrig, några pengar betaldes heller aldrig ut och bedragaren gjorde sig oanträffbar.
– Avtal om försäljningen ska man skriva men är det skrivet med fel motpart är det tyvärr inte mycket värt¸ säger Lotta Mauritzson.

Noga uttänkt brottsplan

Mannen har, konstaterar tingsrätten i en dom som avkunnades strax innan jul, i samtliga fall handlat enligt en noga uttänkt brottsplan och gärningarna har ingått i en serie av brottsliga handlingar och avsett mycket betydande värde.

Tingsrätten dömer mannen för grovt bedrägeri i 40 fall till 3,5 års fängelse och näringsförbud och närmare 4 miljoner i skadestånd till de drabbade.

Till toppen