Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Förbättrad e-tjänst för vapentillstånd

Med en ny förbättrad e-tjänst ska det bli lättare och gå snabbare att ansöka om vapentillstånd.

Sedan 2016 har det varit möjligt att ansöka om tillstånd att ha vapen via polisens webbplats, polisen.se. För att korta ner väntetiden och göra det lättare att ansöka har Polismyndigheten utvecklat e-tjänster för vapentillstånd, som finns tillgängliga här på polisen.se.

Ansökan om tillstånd skickas nu in direkt via e-tjänsten och blir därmed genast diarieförd i Polismyndighetens ärendehanteringssystem. Ansökan kan på så sätt handläggas effektivare och snabbare.  Via tjänsten går det även att bifoga bilagor med ansökan, exempelvis en kopia med bevis på jägarexamen.

I den vidareutvecklade e-tjänsten har flera fält har blivit obligatoriska. De som ansökt om vapenlicens tidigare har ofta missat fält, något som lett till att ärendet dragit ut på tiden när uppgifterna behöver lämnas in i efterhand.

– Med den nya vidareutvecklade e-tjänsten hoppas vi att det ska bli smidigare att ansöka om tillstånd och att väntetiden ska bli kortare, säger Joakim Norenhag, processansvarig för vapen inom Polismyndigheten.

Det finns i dag fyra e-tjänster för ansökan om vapentillstånd: vapenlicens, förnyelse av tillstånd att inneha skjutvapen, inköpstillstånd och ansökan om dubblettlicens.

Under 2018 kommer befintliga e-tjänster att förbättras ytterligare, exempelvis genom att det kommer bli möjligt att betala för sin ansökan direkt i e-tjänsterna. Polismyndigheten satsar på utveckling av e-tjänster inom flera områden för att förbättra servicen och bli mer tillgänglig.

Läs mer om vapentillstånd och gå till ansökan

Till toppen