Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Hantera dina personliga konton och identifieringstjänster varsamt!

Det är viktigt att aldrig lämna ut dina personliga identifieringskoder, inloggningsuppgifter eller lösenord för att identifiera dig till någon annan. Risken finns att ditt konto kan bli kapat av bedragare och ersättning kan utebli.

Polisen har fått in ärenden där bankkonton blivit tömda genom oaktsam hantering av signeringskoder, bankdosor eller digital identifiering (sk Bank ID).

Det är viktigt att hantera dina personliga uppgifter varsamt då en oaktsam hantering kan leda till att ersättning uteblir. Det har inträffat att bedragare ringt upp privatpersoner och utgett sig för att vara dennes bank och bett om att få inloggningsuppgifter. Detta är en bluff. Banker ringer aldrig upp för att få ditt bank id, inloggningsuppgifter, koder till internetbanken och begär inte heller swishöverföringar från dig. Om någon ringer och efterfrågar detta så kan du vara utsatt för bedragare som vill komma åt dina besparingar. Uppge aldrig dina strikt privata inloggningsuppgifter ej heller bankkort och kod. Om inloggningsuppgifter, koder eller liknande lämnas ut kan ersättning utebli då du i princip gått med på att överlämna uppgifterna frivilligt.

Ovan delar kan vara särskilt viktigt att beakta vid köp eller försäljning på internet. Vid en försäljning är det viktigt att vara uppmärksam på vilka uppgifter som man uppger till köparen.

Tips på vad som är viktigt att tänka på gällande digital identifiering.

  • Välj koder som är svåra för andra att avslöja. Vald kod bör därför inte ha något samband med personnummer, kortnummer, telefonnummer eller liknande.
  • Om du behöver anteckna eller förvara en kod, tänk på att göra det på ett sådant sätt att ingen annan kan förstå att anteckningarna rör en kod för exempelvis BankID.
  • Avslöja aldrig en kod för någon annan.
  • Anteckna inte kod på, eller i näreheten av  mobiltelefon, dator eller utrustning som du använder dig för att identifiera dig själv  med.
  • Ändra omdedelbart koden om du misstänker att någon fått reda på den.
  • Använd tillgängliga säkerhetsanordningar på exempelvis en mobiltelefon som exempelivs låskod.
  • Stäng alltid ned sidan efter användning för att minimera risken att någon annan kan ta sig in på sidan efteråt och fortsätta att använda sig av din identifiering.


Läs mer om bedrägerier kopplad till identifieringstjänster nedan. Du kan även läsa mer på din banks webbsida.

Polisens webbsida om hur du skyddar dig mot identitietsstölder

Polisens webbsida om andra bedrägerier

Till toppen