Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Medborgarlöfte för ökad trygghet i Kungsbacka

Nu har Kungsbacka kommun och polisen skrivit under medborgarlöftet för 2018. Invånarnas synpunkter om tryggheten i kommunen har nu resulterat i ett antal aktiviteter med fokus på barn, äldre och utsatta platser.


Över 900 medborgardialoger ligger till grund för medborgarlöftet. Några av dem hölls i Badhusparken i centrala Kungsbacka.

Årets medborgarlöfte fokuserar på trygghet för barn, äldre, trygghet tillsammans och trygghet i offentlig miljö. Syftet med att sätta fokus på ett antal åtgärder under ett år är att visa vilka aktiviteter som görs för öka tryggheten för invånarna. Medborgarlöftet är en del av samverkansöverenskommelsen mellan kommun och polis.

Invånarnas synpunkter är grunden

Det är kommuninvånarnas egna prioriteringar som ligger till grund för medborgarlöftet. – Under våren träffade vi över 900 personer i åldrarna från 5 till över 65 är och pratade om trygghet. Det är de svaren och samtalen som nu ligger till grund för löftet, säger Ann Rönnäng som är kommunpolis i Kungsbacka.

Kungsbacka är en trygg kommun

Kungsbacka är en trygg kommun att bo och vistas i men det finns ändå platser som upplevs som otrygga.
– Det är inte alltid så att brottsutsattheten i ett område stämmer överens med den upplevda otryggheten. Det vi kan göra är till exempel att jobba med belysning och närvaro av polisen vid platser som upplevs som otrygga, säger Ann Rönnäng.

Löfte med fokus på invånarnas trygghet

I årets medborgarlöfte lovar polisen att vara på de platser och vid de tider där medborgarna upplever otrygghet och kommunen lovar att satsa extra på effekt- och trygghetsskapande belysning på utvalda platser.

För barnen lovar kommunen bland annat att hålla dialog med elever för att upplevelsen i omklädningsrum ska bli tryggare och polisen lovar bland annat att på frekvent tid besöka platser där det är känt att ungdomar uppehåller sig.

För att öka tryggheten för äldre kommer kommunen och polisen tillsammans att hålla föreläsningar vid flera tillfällen om trygghet ur äldres perspektiv.

Inom området trygghet tillsammans lovar kommunen och polisen att fortsätta utbilda och främja arbetet kring grannsamverkan. Under minst sex tillfällen ska de hålla utbildningar i grannsamverkan och vid minst tolv tillfällen ska de skicka ut information om läget med bostadsinbrott till de personer som ingår i nätverket grannsamverkan.

Medborgarlöfte i Kungsbacka 2018

Till toppen