Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Två poliser nominerade till prestigefyllt ledarskapspris

I dag offentliggjorde tidningen Chef nomineringarna till priset för chefer som utmärker sig i sitt ledarskap. Temat i år är krisledarskap, och två av de nominerade i kategorin ”årets ledarskapsinsats” är poliser, för arbetet vid attentatet den 7 april.

Tidningen Chef delar varje år ut pris till chefer som utmärker sig i sitt ledarskap under året som gått. Priserkategorierna är: årets chef, årets mångfaldschef, årets digitaliseringsledare, årets innovativa ledare, årets HR-chef, årets hälsofrämjande chef och årets ledarskapsinsats.

Årets ledarskapspris delas ut av Försvarsmakten och prisbelönar en organisation, grupp eller individ som utövar gott ledarskap i en komplex situation.

Nominerade från polisen arbetade under terrorattacken

Stefan Hector, chef operativa enheten på Noa och Johan Barvaeus, yttre kommissarie i region Stockholm är två av de tre finalisterna som är nominerade till detta pris, de arbetade båda under terrorattacken på Drottninggatan den 7 april förra året.

Stefan Hector var nationell kommenderingschef och ledde det övergripande polisarbetet och de nationella operativa resurserna, i samverkan med andra myndigheter.

– Det inträffade är en tragedi för offren och deras anhöriga. Syftet med terrorism är just att injaga fruktan i befolkningen och få oss att ändra vårt beteende. Därför blir ledarskapet så viktigt i en sådan här situation, snabba beslut måste fattas samtidigt som polisen måste inge trygghet och lugn trots det som hänt, vi såg många exempel på det. Terrorn får aldrig vinna. Jag är stolt över att polisen har två nomineringar för årets ledarskapsinsats, det är en viktig utmärkelse för oss alla inom polisen och det arbete vi gjorde tillsammans inom myndigheten och tillsammans med flera andra aktörer, säger Stefan Hector, chef operativa enheten Noa.

Johan Barvaeus var polisinsatschef i region Stockholm och ledde det operativa polisarbetet på brottsplatsen, inledande förundersökning, jakt på gärningsmannen och förhindrande av nya terrorangrepp.

Betonar att många var delaktiga

– Min tanke går till alla medarbetare som denna dag genomförde åtgärder tillsammans för att möta situationens krav. Inte minst de poliser som gick in på Åhlens city, de platschefer som inom tilldelat område genomförde bra åtgärder och allt det inre arbete som skedde i region Stockholms stab. Jag tänker också på hela utbildningsorganisationen som medfört att vi var mentalt förberedda. Det är för oss tillsammans en ära att ha nominerats i denna kategori och det är med era insatser i bakhuvudet jag representerar oss på chefsgalan, säger Johan Barvaeus.

Vinnaren i samtliga kategorier tillkännages i samband med Chefsgalan den 8 mars i Stockholm.

Juryns motiveringar

Till toppen