Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Oskattade och oriktigt märkta varor kan bli dyrt för handlarna

Polisen, Malmö stad, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten genomför gemensam tobakstillsyn.

I slutet av januari kommer polisen, tillsammans med kommunen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten att genomföra en gemensam tobakstillsyn i Malmös butiker.

I många butiker säljs finstrimlad tobak, eller tobak i form av flagor. Tobaken säljs ofta i plastburkar eller plastpåsar som innehåller mellan 300 och 500 gram. Den här typen av tobak klassas i de flesta fall som röktobak och därför ska också tobaksskatt betalas för varan. Genom att låta bli att betala skatt kan tobaken säljas billigt i butikerna. Punktskatten för röktobak är cirka 1800/kilo, men en burk med 300 gram säljs för 75 kronor ute i butikerna, ett pris som alltså ligger långt under vad den skulle kosta om skatten varit betald.

Många handlare är inte medvetna om att de, genom att sälja den här typen av produkter, riskerar att göra sig skyldiga till brott - olovlig befattning med punktskattepliktig vara. Ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Eftersom tobaken klassas som röktobak ska varorna vara märkta med samma hälsovarning som cigaretter, det vill säga med text och bild. Ofta är den här typen av tobak dock märkt med en hälsovarning för rökfria produkter, det vill säga snus. Den enskilde handlaren kan därför också bli ålagd både vite och försäljningsförbud avseende försäljning av oriktigt märkt tobak.

Till toppen