Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ring polisen om du ser ett misstänkt föremål

Handgranater blir allt vanligare i olika kriminella sammanhang. Även om det inte är vanligt att oskyldiga blir drabbade så innebär den ökade användningen av olagliga vapen och sprängmedel en ökad risk.

Därför går nu Nationella bombskyddet ut med instruktioner som beskriver hur man som allmänhet ska bete sig om man träffar på ett misstänkt föremål.

– Framförallt så ska man aldrig röra ett föremål på allmän plats om du inte är säker på att det är ofarligt, säger Bertil Olofsson som är chef för nationella bombskyddet.

En kastad och klickad handgranat kan i värsta fall explodera av minsta påverkan så som markvibrationer och vindpåverkan. Splittren från en exploderande handgranat kan kastas iväg flera hundra meter.

 – Exploderad handgranat innebär fara för liv och hälsa samt skapar stor skada det är därför viktigt att ringa 112 direkt om man fattar misstanke om ett föremål, säger Bertil Olofsson. 

I nästan samtliga fall där handgranater förekommer handlar det om handgranater som kommer från forna Jugoslavien.

Till toppen