Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Så aktar du dig för åldringsbrott

Tjuvar följer efter och stjäl från äldre utomhus eller lurar sig in i deras hem. Var vaksam mot okända utomhus och släpp inte in obekanta i bostaden.

Brott som begås mot äldre utomhus görs ofta vid knutpunkter som affärer, banker och apotek. I steg ett följer tjuven efter den äldre och tar reda på koden till bankkortet. I steg två distraherar tjuven den äldre för att stjäla själva kortet.

Det kan handla om att fråga efter vägen, en påskrift för en namninsamling, spruta ner den äldres kläder med senap eller ge en kram, säger polisen Ulrika Andersson.

Men de äldre drabbas inte bara på gatan av stölder utan även i hemmet blir de utsatta.

Man hittar på allt mellan himmel och jord för att kunna ta sig  in i bostaden, säger Ulrika Andersson. 

Den senaste tiden har det varit vanligt att utge sig för att vara massör eller läkarstudent från vårdcentralen. Andra tillvägagångssätt är att säga att de är från hemtjänsten, att be om vatten, att de vill lufta element, kontrollera elektriciteten eller vattnet eller utger sig för att vara en släkting eller en bekant till en släkting. 

När de äldre inser att de har blivit lurade så skäms de enormt mycket. Resultatet kan bli att de inte vill anmäla eller inte längre vågar lämna bostaden och gå ut. Något som är oerhört tråkigt, säger Ulrika Andersson.

Hon menar att det är viktigt att göra iakttagelser och notera så många detaljer som möjligt om de misstänkta och sedan kontakta polis omgående.

Det ökar polisens möjligheter att klara upp brottet och hindra att fler äldre drabbas.

Läs mer om hur äldre och funktionsnedsatta kan skydda sig mot brott

Så skyddar du dig mot åldringsbrott i hemmet

  • Håll ytterdörren låst även när du är hemma.
  • Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.
  • Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.
  • Är du minsta osäker – öppna inte dörren.
  • Släpp inte in folk du inte känner.
  • Lämna inte ut bankkort eller koder

Så skyddar du dig mot åldringsbrott utomhus

  • När du är ute ha handväskan stängd och håll i den.
  • Skydda koden till bankkortet när du handlar.
  • Var vaksam mot okända.
Till toppen