Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Stora beslag av fyrverkerier i Södertälje

Jul- och nyårshelgens insatser mot otillåten användning av fyrverkerier gav resultat. Cirka 900 pyrotekniska pjäser beslagtogs och missbruket blev något mindre än tidigare år.

Södertälje är en av många kommuner där boende och näringsidkare upplever otrygghet på grund av missbruk av så kallade bangers och fyrverkerier.
Runt jul- och nyårshelgen sköts raketer mot bland annat Södertäljes polishus och kommunhus. Även lokaltrafik och polispatrullbilar utsattes för smällare och fyrverkerier.

Något lugnare i år

- Tack vare den riktade insatsen mot fyrverkerimissbruket kan vi ändå konstatera att det har varit något lugnare i Södertälje runt nyårshelgen jämfört med de senaste åren, säger Kristoffer Olofsson, operativ koordinator i Södertälje.

Insatsen resulterade bland annat i beslag av cirka 900 pyrotekniska pjäser av olika slag, flertalet husrannsakningar i fordon och ett antal brottsanmälningar, bland annat mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

- Eftersom många poliser var ute i områdena innebar det också att andra brott uppmärksammades. Bland annat togs ett drygt halvt kilo hasch i beslag, säger Kristoffer Olofsson.

Pyroteknik stöldbegärligt bland kriminella

Även ett antal stölder av fyrverkerier inträffade i december, bland annat från en butik i Södertälje till ett värde av flera hundra tusen kronor.

- Pyroteknik är stöldbegärliga varor. Det är enkelt att sälja vidare och kan ge relativt stora ekonomiska intäkter för kriminella grupperingar, menar Kristoffer Olofsson.

Till toppen