Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Stort intresse för polisen på MyDOG

IMG_0285 - Kopia

Det var stort fokus på barnen både i montern och i polisen show. "Det är viktigt att de kan träffa en polishund och se att det inte är farligt" säger Magnus Söderberg. Bild: Gith Thedvall

Det var fullsatt vid Finalringen när polisens hundar med förare drog igång sin show. I ett fartfyllt tempo visade de hur de jagar tjuvar och söker försvunna personer. MyDOG-mässan i Göteborg lockar tusentals hundintresserade.

Med mycket glädje och energi visade hundarna hur de arbetar i olika situationer. Allt från eftersök av en dam som gått vilse i svampskogen till att fånga in en tjuv som rymt från fängelset.
– Det här är en show för barnen, det är viktigt att de får se hur hunden reagerar när den hittar en försvunnen person, det kan till exempel vara skrämmande att den skäller, säger Magnus Söderberg som var konferenser och höll ihop programmet.

Sökte kropp i hög sjö

På plats fanns också Hans Norberg från polisregion Mitt. Han var en av dem som blev kallade till Danmark för att söka efter den mördade journalisten i vattnet utanför Köpenhamn. Hans Norberg och hans hund Cross fick arbeta under svåra förhållanden.
– Sökområdet var 15 landkilometer från bryggan och tidvis var det två och en halv meter höga vågor. Cross är extremt miljötålig och det var tack vare det som vi kunde arbeta i den grova sjön och få resultat, säger han.

Familjehundar

Det var stort intresse när Magnus Söderberg med hunden Segervittring Caxe från nationella polishundtjänsten berättade om polisens hundverksamhet från caféscenen.
– Det allra viktigaste när vi söker hundar till polisen är att de har bra mentalitet och är helt friska. Men en polishund ska också vara snäll, arbetsvillig, miljöstark och ha kamplust sen underlättar det om den är trevlig också, säger han.

Alla polishundar i Sverige lever i familjen med sin förare. Det betyder att de måste kunna fungera i en familj som alla andra hundar.
– Caxe är med mig dygnet runt, då måste han fungera i alla situationer. När jag tar på mig uniformen vet han att vi ska arbeta, säger Magnus Söderberg.

Polishundar med olika kompetens

Caxe är en specialsökhund som bland annat är tränad att söka narkotika. De hundar som syns mest ute när det är stökigt är patrullhundar. Det är hundar som måste kunna många olika saker som att skydda sin förare och att spåra upp tjuvar eller söka försvunna personer.
– Vi har också hundar som söker spår på brottsplatser. De är ett komplement till teknikernas arbete och blir ofta en viktig del i utredningen, säger Magnus Söderberg.

Fokus på barnen

Det är stort intresse för polisens arbete på MyDOG-mässan. Det är en jämn ström av besökare i montern och många barn passar på att måla en teckning eller klippa ut en klippdocka. För de äldre barnen är tatueringarna med polishundar åtråvärda.
– Många av våra 450 polishundar i Sverige lever i barnfamiljer. Hunden ska vara en kompis till barnen och det är extra viktigt för oss att finnas med i ett sånt här sammanhang där barnen kan klappa hundarna och se att de inte behöver vara rädda. I en situation där vi söker ett försvunnet barn är det livsviktigt att barnet inte blir rädd när hunden hittar det och börjar skälla för att tala om för föraren var barnet är, säger Magnus Söderberg.

MyDOG 2018 pågår fram till söndag den 7 januari på Svenska Mässan i Göteborg. Scenprogram med Magnus Söderberg kl. 11.30 och familjeshow kl. 12.45 både lördag och söndag.

Polisens hundar 

Gilla Polisen Väst hundförarna på Facebook

Till toppen