Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Tufft år med utmaningar inför 2018

Polisen i region Stockholm har just nu 660 pågående förundersökningar som rör grova våldsbrott och antalet skjutningar har ökat jämfört med förra året. Under 2018 kommer arbetet mot grovt kriminella personer och nätverk att ytterligare intensifieras.

– Vi har ett ansträngt läge men ett omfattande jobb har gjorts av medarbetarna under 2017. Vi måste få stopp på skjutningarna och vårt fokus är att intensifiera arbetet mot de kriminella nätverken. Antalet skjutvapen ska minska och våldskurvan ska brytas, säger Ulf Johansson som är regionpolischef i Stockholm. 

Under 2017 skedde flera uppmärksammade mord, skjutningar på allmän plats och andra grövre våldsbrott. Polisen i region Stockholm hanterar i nuläget 660 förundersökningar avseende grova våldsbrott som mord och mordförsök, våldtäkter, människorov och utpressning. Dessutom pågår ett stort antal utredningar rörande annan brottslighet som också kan anses som grov, som till exempel rån där skjutvapen har använts.

I flera av de pågående mordutredningarna är personer misstänkta på den högre misstankegraden. I mordutredningen efter skjutningen i Mariehäll den 20 november i år sitter ett antal personer häktade sedan en tid tillbaka, och dom meddelades nyligen gällande ett mord i Tensta den 5 oktober där en man knivhöggs till döds. Tack vare övervakningsfilmer och bra spaningsarbete lyckades polisen inom några dagar efter mordet hitta gärningsmannen, som nu dömts för mord till rättspsykiatrisk vård. 

I slutet av januari kommer dom meddelas för de åtta unga män som åtalats för de uppmärksammade morden vid Karolinska sjukhuset i Solna och Hallonbergen i januari respektive början av mars 2017. Material från övervakningskameror, omfattande analysarbete och förhörsutsagor har legat till grund för åtalet. 

Under året inträffade även terrordådet på Drottninggatan där polisen i region Stockholm både hanterat de inledande åtgärderna då en misstänkt snabbt kunde gripas och senare häktas, och biträtt Nationella operativa avdelningen i den mycket omfattande förundersökningen avseende terroristbrott genom mord.

Flera omfattande utredningar

Förutom ett stort antal utredningar om mord och mordförsök har polisen i region Stockholm också handlagt flera andra ärenden som rör grova våldsbrott. 

I oktober 2017 höjde hovrätten straffet för en man som polisen lyckats knyta till tre våldtäkter begångna i centrala Stockholm under 2016 efter att den dömde fått kontakt med olika målsäganden på nätet. Mannen dömdes för tre våldtäkter till fängelse i fem år.

I juni dömdes en man och dennes två söner som livnärt sig på grov organiserad brottslighet genom att bland annat utföra utpressning mot olika personer i Sollentuna med omnejd. Efter ett bra samarbete med grova brottsektionen i Stockholm Syd, som också hade utredningar på denna familj, blev pappan dömd till fem års fängelse och sönerna blev dömda till ett år och fyra månader samt åtta månader.

En ung man och en ung kvinna dömdes förra året till fängelse för utpressning och försök till utpressning efter att polisen kartlagt deras kontakter med 25 personer runt om i landet. Mannen och kvinnan hade utgivit sig för att vara en ung tjej på nätet och konfronterade sedan målsägarna med att de chattat med en underårig och att detta skulle offentliggöras om de inte betalade en summa pengar.

Efter omfattande spaningsinsatser i början av förra året kunde fyra personer dömas för grovt vapenbrott till fängelse i tre respektive två och ett halvt år. En husrannsakan i ett vindsförråd i södra Stockholm resulterade i att polisen hittade två träningsväskor med två automatkarbiner, en pistol och sju skarpa handgranater, och hemma hos en av gärningsmännen beslagtogs tre pistoler.

Under 2018 kommer arbetet mot de grovt kriminella personerna och nätverken i region Stockholm att ytterligare intensifieras.

Fakta/Pågående förundersökningar mord och mordförsök

Den 15 januari 2018 pågick 137 förundersökningar avseende mord och mordförsök i region Stockholm.

Fakta/Antalet bekräftade skjutningar i Stockholms län 2015-2017

Under perioden 1 januari – 31 december 2017 skedde 129 bekräftade skjutningar som resulterade i 19 avlidna och 43 skadade.

Under samma period 2016 skedde 119 bekräftade skjutningar som resulterade i 10 avlidna och 44 skadade.

Under samma period 2015 skedde 97 bekräftade skjutningar som resulterade i 11 döda och 39 skadade.

Skjutningar 1 januari – 31 december 2017
Polisområde Stockholm Nord    
Skjutningar 64
Döda 9
Skadade 16

Polisområde Stockholm City
Skjutningar 4
Döda 0
Skadade 2

Polisområde Stockholm Syd
Skjutningar 61
Döda 10
Skadade 25 

Definitionen av bekräftade skjutningar

En konstaterad skjutning är att det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och inte uppenbart oavsiktlig.

Till toppen