Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Utreder brott och finns på plats för ökad trygghet

Arbetet för att lösa de två mord som skett i början av januari fortsätter. Parallellt sker ett trygghetsarbete lokalt både i Vårby gård och i Rinkeby. Det handlar om att finnas på plats men också om att aktivt söka information.

Söndagen den 7 januari avled en person i Vårby gård efter en explosion orsakad av en handgranat. Dagen efter sköts en man till döds i Rinkeby. Polisen arbetar för att både utreda brotten och öka tryggheten.
 
– Det som hänt skapar självklart oro och frågor hos allmänheten och därför har vi ökat synligheten och närvaron i Vårby gård, säger Andreas Callin, gruppchef med ansvarsområde Vårby gård. Vi samarbetar även med kommunen och andra viktiga samhällsaktörer.

Hittills är ingen gripen i de två mordutredningarna. Ett stort antal förhör har hållits, tekniska undersökningar har gjorts och polisen har knackat dörr för att få fram mer information. Utredningsarbetet fortsätter med oförminskad styrka.
 
Polisens arbete, förutom att bedriva mordutredningarna, är att finnas på plats både för organiserade och oorganiserade samtal med människor.  I Rinkeby har det varit möten på gator och torg, samt i moské och med föräldraföreningar.

– Det handlar dels om att möta allmänhetens behov av att lufta sina tankar dels att arbeta offensivt om det behövs för att försöka skaffa fram information. Vi kommer att förstärka vår närvaro i Rinkeby så länge det behövs, säger Christoffer Bohman, ansvarig för trygghetsinsatsen i Rinkeby.

– Vi tycker det är viktigt med dialog och att skapa en relation till de boende, och då menar jag de boende. De kriminella som livnär sig på våld, hot och annan brottslighet har vi nolltolerans mot, säger Reine Berglund, gruppchef i lokalpolisområde Huddinge och polis med stor lokal kännedom.

Parallellt med utredningarna fortsätter det lokala arbetet där just poliser med lokalkännedom har stor betydelse. Trygghetsarbetet är en del av vardagsarbetet och har ett tydligt fokus.

 – Vi måste få bort vapen och minska konflikterna för att öka tryggheten. Det arbetet pågår hela tiden och är viktigt, säger Christoffer Bohman. 

 – Vi kommer under den närmaste tiden att öka vår synlighet i Vårby gård. Det handlar även fortsättningsvis om att fånga upp vittnen men också om att sätta press på de kriminella för att få fram vad som har hänt, säger Andreas Callin.

Till toppen