Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Våldskurvan ska brytas

Polisen i region Stockholm förstärker arbetet mot den grova brottsligheten. Insatsen Max pågår med tydligt fokus på att bryta våldskurvan, minska antalet skjutvapen och få bort handgranaterna helt.

I går avled en man i samband med att han plockade upp en trolig handgranat utomhus i Vårby gård. Förundersökningen fortgår och polis är på plats i området för att prata med vittnen och arbeta trygghetsskapande.

– Vi har sett våldsdåd ske på ett sätt där det finns risk för allmänheten att skadas. I går avled en man när han plockade upp vad vi i nuläget antar är en handgranat. Det kan vi aldrig acceptera, säger Jan Evensson, polismästare i region Stockholm som leder arbetet i den särskilda insatsen Max.

– Det måste få ett stopp. De som bor, arbetar eller besöker regionen ska inte tvivla på att vi tar situationen på allvar, säger Erik Widstrand, polismästare och tillsammans med Jan Evensson ansvarig för den särskilda händelsen Max.

Vapen och handgranater i beslag
Arbetet med att minska antalet vapen har intensifierats och cirka 200 vapen har beslagtagits under 2017. Fram till början av december 2017 var motsvarande siffra för antalet beslagtagna handgranater 22, varav 12 var detonerade.

Senast i helgen gjordes ytterligare beslag i regionen då vapen hittades vid flera tillslag som också gällde narkotika. Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaderna är en del av problematiken och därmed också det som insatsen tydligt ska jobba emot.

– En viktig del i arbetet är att identifiera de mest centrala aktörerna i de kriminella nätverken och kraftigt försvåra för dem att begå brott, säger Erik Widstrand.

Sedan slutet av december sitter tre centrala personer från ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm häktade. I ett flertal ärenden från 2017 med koppling till kriminella nätverk sitter det också personer häktade.

Arbetet i den särskilda händelsen Max ska ske genom en fortsatt fördjupad samverkan med övriga aktörer i samhället.
– Vi ska tillsammans bryta den negativa utvecklingen och vi kommer inte ge oss, säger Jan Evensson.

Till toppen