Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Halvtidsrapport från Lidköping och Töreboda

Foto_artikel_Intrapolis

Halvvägs in i evenemangen är läget på Power Big Meet och Törebodafestivalen överlag lugnt.

Halvvägs in i evenemangen är läget på Power Big Meet och Törebodafestivalen överlag lugnt.

– Här i Lidköping arbetar vi främst med ordningshållning och förbyggande med regler kring cruising, berättar Peter Spjuth, insatschef på Power Big Meet. Så långt är det mycket lugnare än i fjol – vi upplever att det är mindre folk på campingen och färre deltagare i cruisingen i år, vilket skulle kunna vara en del av förklaringen.

Förra året var första gången som Power Big Meet arrangerades i Lidköping och nu har en del barnsjukdomar arbetats bort.

– Arrangemanget är bättre organiserat i år och det är helt och hållet arrangörens förtjänst! Till exempel vid cruisingen, folk följer själva slingan ordentligt och bryter inte av. Överlag är det här en väldigt rolig kommendering att arbeta på, vi möter nästan bara en massa glada människor!

Läget är förhållandevis lugnt även i Töreboda. Dock har tre sexuella ofredanden rapporterats in.

– Vi uppmanar festivalbesökarna att vända sig till oss om de blir utsatta, så att förövarna kan lagföras, säger Thomas Dellenhed, insatschef på Törebodafestivalen. Vi finns ju tillgängliga här på festivalområdet för att ta emot en polisanmälan och även hänvisa den utsatta vidare för stöd.

Thomas Dellenhed berättar att det har förekommit en del händelser på evenemang och festivaler tidigare i region Väst.

– #metoo har ju lyft fram den här problematiken vilket har medfört att vi nu arbetar förebyggande i ännu större grad än tidigare, till exempel med information till allmänheten. Men framförallt har arrangören av Törebodafestivalen arbetat med frågan på ett väldigt gediget sätt.

I fallet med de inkomna anmälningarna om ofredanden finns i dagsläget två misstänkta.

– Folk i omgivningen har reagerat och larmat, säger Mats Bergström, kommenderingschef. Det här är väldigt positivt och kan visa på att det förebyggande arbetet har gett resultat – kanske finns nu en större medvetenhet hos allmänheten. Men med tanken på antalet besökare som kommer till festivalen – cirka 18 000 personer per kväll – är trots allt mängden anmälningar om ofredanden liten, även om det såklart aldrig är acceptabelt att kränka någon sexuellt.

Till toppen