Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Kraftigt ökat antal häktade för vapenbrott

Vid årsskiftet skärptes straffen för vapenbrott. Minimistraffet för grovt vapenbrott är nu 2 år i stället för som tidigare 1 år. De skärpta vapenlagarna har effekt. Antalet häktade personer har ökat kraftigt sedan lagändringen trädde i kraft.

Under januari-maj 2017 häktades sammanlagt 29 personer misstänkta för vapenbrott, grovt eller synnerligen grovt vapenbrott. Under motsvarande period i år häktades mångdubbelt fler, 148 personer, det visar statistik från polisens utredningssystem Durtvå.

– De skärpta straffen gör att polisen i större utsträckning än tidigare kan fokusera på vapenbrott. I fall där patrullerna tidigare letade efter till exempel narkotika letar vi nu i stället efter vapen, säger Johan Gustafson, kriminalinspektör vid utvecklingscentrum Stockholm på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

För att polisen ska kunna tillämpa de nya straffbestämmelserna på rätt sätt genomförs en omfattande utbildningsinsats, bland annat har 1 500 poliser i yttre tjänst och utredare samt åklagare fått fortbildning i hur man avrapporterar och utreder ärenden om vapenbrott och grovt vapenbrott.

– Många av dem som nu har häktats för vapenbrott är grovt kriminella. Att polisen har kunnat gripa så många och med hjälp av åklagare har fått dem häktade bidrar till att skapa ett säkrare samhälle och en tryggare miljö, säger Johan Gustafson.

Till toppen