Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Unga rånare dömda

När de tre rånarna, maskerade och beväpnade med bräckjärn, kom ut från växlingskontoret greps de av polisen. Kort därefter greps ytterligare tre personer som tillsammans med de andra deltagit i och planerat rånet.

– Det är speciellt att alla sex anses ha varit med så intensivt i planeringen att de döms för rån, även de som inte var med inne på växlingskontoret, säger Peter Lundberg på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

En anledning till detta är att polisens nationella operativa avdelning sedan en tid tillbaka hade spanat mot några av personerna, vilket också ledde till att spaningen omfattat de andra tilltalade.

– Vi såg och kunde dokumentera hur de hade tillgång till en stulen och falskskyltad bil, de skaffade en dunk med bensin, troligtvis för att kunna elda upp bilen efteråt, de hade planeringsmöten, rekognoserade och använde billiga kontantkortstelefoner som de hade kontakt på, berättar Peter Lundberg.

Flera av dem misstänktes ha deltagit i andra rån, bland annat mot guldsmedsaffärer. På morgonen innan rånet såg polisen hur de samlade ihop sig men de visste inte var de skulle slå till. Sedan kunde de alltså gripas på bar gärning.

I domen som kom den 9 juli står det: "Det rör sig om ett flertal klart besvärande omständigheter för de tilltalade där förgreningarna och kopplingarna dem emellan är sådana att det inte lämnar något egentligt utrymme för någon annan uppfattning än att de varit inblandade och delaktiga i rånet."

Så långa fängelsestraff fick de

Så långa fängelsestraff fick de
De döms för att ha rånat ett växlingskontor i Väsby centrum, den 6 april i år. Rånet utfördes med hot om våld och rånarna kom över kontanter till ett värde strax över 1263000 kronor.

Person 1, 20 år, 2 år och 4 månader
Person 2, 19 år, 1 år och 8 månader
Person 3, 32 år, 2 år och 6 månader
Person 4, 29 år, 2 år och 6 månader + 1 år från en tidigare villkorlig dom
Person 5, 25 år, 2 år och 6 månader
Person 6, 25 år, 2 år och 6 månader

Ytterligare dom mot unga gärningspersoner

I morgon, tisdag den 17 juli, väntas ytterligare en dom där Sju personer i åldrarna 15-21 år har åtalats för en rad grova bilrån och grova stölder i Stockholmsområdet.

– Vid flera tillfällen har man slitit ut målsäganden hotat eller utdelat sparkar och slag mot kropp och huvud. Ett grovt och hänsynslöst beteende, säger Peter Lundberg, utredare vid nationella operativa avdelningen.

Gärningsmännen har även gjort inbrott i bostäder och tagit bilnycklar för att kunna stjäla bilar som stått parkerade vid bostaden. Bilarna har sedan använts vid andra rån och grova stölder eller sålts vidare för att användas vid grov brottslighet. Man har även stulit, smycken, klockor, handväskor och kläder.

Samtliga brott är grova eftersom gärningarna varit våldsamma, avsett betydande värde och utgjort led i en systematisk brottslighet.

Till toppen