Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Flera domar rörande grova brott i Malmö

Mordförsök och människorov bland de utredningar som lett till fällande domar under våren.

Det är en tidig kväll i början på september förra året. En 40-årig man befinner sig utanför en föreningslokal på Industrigatan i Malmö när en blå bil plötsligt kör upp på trottoaren. Från bilen avlossas flera skott mot mannen, som lyckas ta skydd bakom en bil och sedan ta sig ner i en trappnedgång. Bilen, från vilken skotten avlossats, försvinner sedan i riktning mot Amiralsgatan. Kvar på platsen finns den 40-årige mannen som klarar sig utan några fysiska skador.

- I grunden ligger en konflikt mellan två grupperingar som legat och pyrt och som egentligen startar långt tidigare, säger Jonas Karlberg som är gruppchef vid grova brott i Malmö.

Mannen som nu blivit beskjuten på Industrigatan har själv åtalats för att knappt ett år tidigare ha skjutit den 18-årige man som ska komma att dömas i ärendet. Han frikändes i tingsrätten, men domen har överklagats till hovrätten.

När skotten på Industrigatan avlossas finns av en tillfällighet ett antal poliser i området som arbetar med ett annat ärende. De ser en blå bil lämna platsen och en stund efter skottlossningen får man syn på bilen på Nobelvägen. Det sitter då två personer i bilen. Polisen tappar bilen ur sikte en kort stund och när man åter får syn på den och kan stoppa och kontrollera den sitter bara en person i bilen.

- I bilen hittar man ammunition och en handske. Samtidigt kontaktar en person polisen och säger att det ligger två vapen på trottoaren, inte så långt därifrån. Där finns också en handske av samma slag som den som hittats i bilen.

Föraren av bilen berättar att den misstänkte befunnit sig i bilen och att han hört skott avlossas. Det konstateras också att den ammunition som finns bilen passar till ett av de vapen som hittats på trottoaren. En deformerad patron som hittas på brottsplatsen är också av samma typ som de man hittar i bilen och i den handske som hittas i bilen finns den misstänktes dna. Ett intensivt sökarbete inleds och ett par veckor efter skottlossningen kan den 18-årige misstänkte gripas.

- Patrullerna gjorde ett fantastiskt jobb och mycket bevisning i ärendet kunde säkras ute på platsen. Utredningsgruppen tillsammans med åklagaren har också gjort ett jättebra jobb. Målsägaren har inte samarbetat alls och vi har varit beroende av teknisk bevisning, säger Jonas Karlberg.

Den 27 april dömdes den 18-årige mannen till fem års fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott. Domen har överklagats till hovrätten.

Människorov och rån

Ytterligare en utredning, med helt andra förutsättningar, som också lett till fällande dom under våren gäller ett människorov. I november 2017 tvingar två gärningsmän under vapenhot ner en 16-årig pojke i ett källarutrymme där de också misshandlar honom. De två gärningsmännen tar sedan med sig målsägaren till en lägenhet, där han utsätts för ytterligare våld och även blir hotad och rånad. Innan de släpper honom säger de till honom att komma till en plats i närheten av där brottet begås nästa dag klockan 12.00. Han kommer aldrig dit, men det gör däremot polisen som snabbt lokaliserar två personer som stämmer in på det signalement som målsägaren uppgett. De blir kontrollerade och på den ene av dem hittar man målsägarens mobiltelefon.

De båda männen grips och pekas också ut av den 16-årige målsägaren vid en fotokonfrontation. De misstänkta har också filmat delar av övergreppet och på den enes kläder hittar man blod från den 16-årige pojken.

- Vi hade väldigt hög belastning med flera mordutredningar, så det här ärendet landade hos två utredare på lokalpolisområde Söder som verkligen arbetat fram en mycket bra utredning, säger Jonas Karlberg.

Gärningsmännen, en 19-årig man och en 18-årig man dömdes den 24 april till vardera ett år och nio månaders fängelse för bland annat människorov, olaga hot och rån.

- Vi hade viss teknisk bevisning, men målsägaren berättade också mycket trovärdigt och detaljerat om händelsen och samarbetade fullt ut med polisen, säger Jonas Karlberg och fortsätter:

- Man kan komma till samma resultat, fällande dom, med helt olika förutsättningar. Man behöver inte ha målsägaren med på vagnen för att lösa brott, även om det så klart blir svårare, säger Jonas Karlberg.

Tidigare artikel

Ytterligare en dom gällande mordförsök meddelades i februari. Läs mer om det ärendet här: "Det fanns inte tid att vänta på ambulans".

Till toppen